Borkóstolás a szőlőtőkék tövében, Bécsben

Szőlőhegy, szőlőtőkék, Bécsi-erdő, finom nedű, romantikus belső. Hogy mi ez? Bécs egyik legfelkapottabb borozója, a Fuhrgassl-Huber Buschenschank.

Rusztikus ház, olyan, mintha vidéken járnánk, de ezt már lassan megszokhattuk, ha Heurigerbe látogatunk. Nemcsak a friss levegő, a táj szépsége, de a bor minősége is vonzó erre. A nyugalom oázisa, ahol a gazda maga termeli, készíti és árulja a borát. Mindez a Schwedenplatz-tól csupán bő félórányi utazás.

unnamed (4)

A Fuhrgassl-Huber Buschenschank nem büszkélkedik több száz éves múlttal, de jó a híre. Korát tekintve az egyik legfiatalabb borosgazda, Thomas Huber a borgazdaság tulajdonosa, a Heurigert pedig testvére, Theresa igazgatja. Mégpedig Nuestift am Waldéban, a 19. kerület egy régi részén, a Bécsi-erdő szélén, melyről a krónikások már a 14. században hírt adtak.

????????????????????????????????????

35 hektár 90 ezer üveg bor, ez az évi termése a Huber borászatnak. Könnyű persze úgy, ha az ember borászcsaládba születik, és már az anyatejjel magába szívja a szakma fortélyait, ha olyan ismert ember a nagyapja, mint Ernst Huber, aki a Heuriger-kultúrát új alapokra helyezte, még a ’70-es években. Talán épp ez a garancia arra, hogy a tradicionális borozó a színvonalát tartani tudja. (A „heuer” magyarul ideit jelent, a Heuriger szó innen ered. Egyszerre jelöli a kiskocsmát, és az idei bort, amit a gazda felszolgál.)

40

Bécsben, az Ottakringer kerületben is van a családnak egy igen kedves kiskocsmája, és itt, a szőlőhegyen is üzemeltet egyet a família. Ennek jóval nagyobb a befogadóképessége, akár ezer ember is jöhet ide vendégségbe, persze tömegesen csak szervezetten találnak ide, való igaz, sok a rendezvénye. Idilli hely egy „falusi lakodalomra”, és ezt a tulaj ki is használja.

unnamed (2)

Hétvégente azonban főként bécsiekkel van tele. Vonzza őket a környék, a kilátás, a táj, a kert kedves, romantikus hangulata, és nem utolsó sorban a ház bora. A különleges Gemischter Satz viszi a prímet, jóféle a zöld szilvánija, de mérnek egyebet, például vörös muskotályt és piros veltelinit is.

unnamed (1)

Az étel, mint minden tradicionális helyen, vitrinben kelleti magát. A választékra nincs panasz, itt aztán dúskálhatunk a földi javakban. A házilag készült kencék mellett közkedvelt a vöröshagymás zsíros kenyér is. Zöldségek, húsok, sonka, kolbász, sajtok, és a gusztusos tálalás meghozza az ember étvágyát. Én ezúttal étlapról választottam. Valahol olvastam, hogy többen arra esküsznek, itt a legjobb a rántott szelet. Túlzásokba nem esnék, de csalódás sem ért.

unnamed

Cím: 19. kerület, Neustift am Wald 68.

Megközelítés: U4-es metró, Heiligenstadt végállomás, 35A busz

Fotó: saját

Ha tetszett a poszt, csatlakozzon a Bécsi fekete Facebook közösségéhez: itt