Burgerimádóknak, vegásoknak, azoknak, akik a Mariahilferen sétálnak

Nem csak elvetemült vegánok és vegetáriánusok tartoznak a törzsközönséghez, beugranak azok is, akik szeretik az ízletes, kiváló alapanyagokból készült, különleges burgereket.

Charly Schillinger, gasztromogul, aki Bécstől alig egy órányira az 1793 óta családi kézben lévő fogadóját üzemeltette, lecsapott az épp üresen álló üzlethelyiségre. Vicces, hisz épp azon a helyen nyitott két éve vegaburgerest, ahol egykor a McDonald’s egyik filiáléja székelt. Hja, kérem, új szelek fújnak mostanság a gasztronómiában, átrendeződött a burger imázsa. Maradt ugyan nagy kedvenc, de egyre többen keresik a minőséget, a változatos, különleges variációkat, és nem feltétlenül a húsosat. A vega pedig trendi lett. Schillinger erre még időben ráérzett. Az első „Swing Kitchen” éttermét kifejezetten jó helyen nyitotta meg: a Mariahilfer közvetlen közelében.

IMG_0347

Itt a nyár, a vendégek egy része a teraszon, az utcára kihelyezett dobogón csacsorászik, miközben jóízűen falatozik. Nyugis hely, nem zavar a nagyvárosi forgatag, pedig a tömeg csupán egy karnyújtásnyira van. Többnyire nők a törzsvendégek. Jó a híre a Swing kitchennek, a turisták mellett a finnyás bécsiek is rendszeres vendégek.

IMG_0318

Odabent halk zene szól, mi mást, mint a ’30-as évek Amerikáját idéző szving. Minden csupa fehér, fekete, olyan, mintha egy menő New York-i lokál költözött volna ide. Letisztult dizájn, látszik, hogy itt mindenki az ételre fókuszál. Nem vonja el a figyelmet sem szín, sem csecsebecse.

IMG_0341

IMG_0344

Feliratok, poháron, tányéron, melyek fennen hirdetik, itt bizony nincs plasztik, műanyagnak nyoma sincs. A környezettudatos fogyasztók ezt is értékelik. Még a padlót is, mely káros anyagtól mentes, pedig ránézésre linóleumnak tűnik. Sőt, a poharakat fogyasztás után akár komposztálhatjuk is, hisz kukoricakeményítőt és cukorrépát is tartalmaznak. Nahát, hogy mik vannak.

IMG_0336

A konyha félig nyitott, aki akarja, az láthatja, miként készül frissen a kajája. Természetesen nem kérdés, hogy minden natúr, bio, hogy az ételek első osztályú, kiváló minőségű alapanyagokból készülnek. És hogy várakozni ne kelljen a pultnál, a rendelőnek jár egy szám, amikor kész az étel, szólítják.

IMG_0325

A választék nem túl széles, persze bőven elégséges: első helyen áll a ház specialitása, a swing burger, és van még sajt, chili és bécsi variáció is. A burgerhez adnak sült krumplit, hozzá saját recept szerint készült ketchupot szervíroznak.  Frissen facsart narancs, többféle bioital, de van cola is az ajánlatban. Persze nem a megszokott bolti, egy grazi cég fejlesztette, kifejezetten a Swing kitchen kérésére. Nyilván az is bio, natur és jó. (Utóbbit feltételezem, jómagam ugyanis nem vagyok colaivó, de akik kedvelik, azok nyugodtan tesztelhetik.) Édesség is van: Sacher muffin, sajttorta, de még tiramisu is belefért a választékba.

IMG_0334

IMG_0342

Az árak közepesek, bár még azt is megkockáztatom, az alapanyagok kvalitásához mérten egyáltalán nem vészesek, burger 5,20-tól, menü pedig 7,90-től kapható. (Az állatbarátoknak jelzem, a család már 4 éttermet nyitott, és számításaikat, valamint összforgalmukat tekintve havonta 110 marhát, 15 disznót és 600 csirkét mentenek meg.)

Cím: 7. kerület, Schottenfeldgasse 3.

Fotó: saját

Ha tetszett a poszt, csatlakozzon a Bécsi fekete Facebook közösségéhez: itt