Copacabana Bécsben

Ha nem is Brazília, és nem a Copacabana, Rio de Janeiro leghíresebb homokos strandja, azért a tengerparti fílinget visszaadja Bécs mediterrán szabadstrandja. 

Nyár, napfény, koktélok, mediterrán ételek, görög éttermek, aranyhomok, ha nem is sok, karibi hangulat. Bécsben vagyunk. Mégpedig a 22. kerületben, a Duna-szigettel épp átellenben.

img_0399_1.jpg

Nem kell a tengert átszelni, másik földrészre utazni, itt is lehet homokos vízparton, pálmafák tövében napozni. Hétköznap reggel a kutya se zavar, üresen állnak az egyébként ingyenes napágyak, hétvégén viszont sokan vannak, aki fürge, csak annak jut nyugágy egész napra.

img_0222.jpg

img_0404_1.jpg

Bár a nevét a riói ihlette, részben onnan kölcsönözte, ám egy ügyes szójátékkal egyedivé tette. A bécsi homokos part neve Copa Cagrana, a kerület Kagran nevű városrész neve köszön vissza benne. A távolban, ha jó az idő, a Kahlenberg (antennával a tetején) és a Leopoldsberg (a templomos), Bécs hegyei csúcsosodnak, balra pedig a Millenniumi torony lóg a képbe.

img_0080.jpg

img_0132_1.jpg

Mögöttünk az ENSZ város épületei, emeletes lakóházak magasodnak, és a nevezetes DC torony nyújt festői látképet, érzékeltetve a városi közelséget. A metró épp itt tesz le, Donauinsel (Duna-sziget) az állomás neve.

img_0088_1.jpg

Innen, a homokos fövenyről az Új-Dunába ugrunk fejest, a túlsó oldalon, ahová a Ponte Cagrana pontonhíd vezet, pedig már ott a sziget. Annak túlsó partján a Duna „csörgedez”. Egy fehér világító torony jelzi, errefelé van hajóforgalom. A fürdőhely romantikus, hattyúk között úszkálhatunk. 

img_8205.jpg

img_0188.jpg

A homokos strand építése már tavaly kezdetét vette, idén a város újabb részekkel bővítette. 5000 négyzetméterrel nőtt a terület, ahol napozni, strandolni lehet. Került „Beach house” a területre, Chaya Fuera a neve.

img_0387.jpg

Sportolási lehetőséget is kínálnak, ha már egyszer itt a víz. A legújabb őrület Bécsben (nem idén tört be) a SUP (stand up paddling), leginkább a szörfhöz hasonlít, csak épp ezen állva, egy lapáttal hajtjuk a vizet, és haladunk előre, ahogy csak lehet, miközben próbáljuk egyensúlyba tartani a testünket és gyönyörködni a környezetben. Akinek ez nem megy, azok vizikerképárt és hajót is bérelhetnek. 

img_0405.jpg

img_0235.jpg

A strand még csak részben kész, lesz még további építkezés, bővítés. A szolgáltatás, amit most nyújt, már így sem rossz. Ha egész napra tervezzük a strandolást, jó, ha tudjuk, számtalan bár és étterem vár, melyek teljes gőzzel üzemelnek, idehozva a mediterrán ízeket. A beachről nem hiányzik a tusoló, az illemhely, és az ingyenes WLAN sem. A DJ is teljes erővel nyomja a zenét, igazi a partihangulat. 

img_0395.jpg

img_0407.jpg

img_0142.jpg

A fák és a cserjék még nőnek, frissen ültették őket, árnyékot majd idővel vetnek a lubickoló emberekre. Tervek szerint jövőre lesz kész a szabadidő-paradicsom. Nullatarifás élmény szinte a város közepén.

img_0393.jpg

Fotó: saját

Ha tetszett a poszt, csatlakozzon a Bécsi fekete Facebook közösségéhez: itt