Figyelem! Új parkolási rend Bécsben

Január elsejétől több kerületben megváltozott a parkolási rend, új parkolócédulák kerültek forgalomba, és drágább lett a tarifa. Lássuk a részleteket, hol érdemes parkolni Bécsben.

Bécs belső kerületeiben régóta úgynevezett rövid parkolási zónák (Kurzparkzone) vannak érvényben, ahol 2-3 óránál tovább nem állhat autóval az ember, és azért is fizetni kell. Fizetős az 1-9. és a 20. kerület, itt maximum két (reggel 9 és este 10 óra között), míg a 12. 14. 16. 17. 18. (utóbbi újonnan került a listára fel) kerületekben három órát (reggel 9-19) tartózkodhatunk, utána célszerű az autónkkal odébbállnunk. Hétvégén, szombaton és vasárnap Bécs valamennyi kerületében a parkolás ingyenes. (A 15. kerületre más szabályok vonatkoznak.) Ha a parkolási rend az általános szabálytól eltér, azt külön jelzik. A bevásárló utcákra külön rendelet vonatkozik, többnyire 1,5 órában szabályozzák a tartózkodást. (A részletekről ezen az oldalon tájékozódhatunk: http://www.wien-konkret.at/verkehr/auto/parken/ )

128_125_1.jpg

A tarifa január 1-től változott, no, nem jelentősen, de annyira éppen, hogy a régi, meglévő parkolási cédulák már nem érvényesek, ezeket a február 28-ig a közlekedési vállalat pénztárainál, illetve június 30-ig a magisztrátus kasszáiban váltják be. Fél óra parkolás ára 10 centtel emelkedett, így a 30 perces cédula 1,05 euróért vehető meg. Parkoló cetliket (Parkschein) trafikokban, jegyárusnál, jegykiadó automatákban és benzinkútnál vehetünk.

img_0020.jpg

img_9960_1.jpg

A parkoló jegyeket fél, egy, másfél és kétórás kiszerelésben árulják, és hogy ne legyen megtévesztő, mindegyiket más-más színnel is ellátták. A cédulákat értelemszerűen kitöltve, jól látható és leolvasható helyen, például a kocsi szélvédőjénél, kell hagyni. Pár perces várakozás esetére jó, ha van lila cédula kéznél. Ezek 15 perces megállásra, ki-bepakolásra érvényesek, és ingyen adják a trafikokban, csak kérni kell.

img_0027.jpg

img_0055_1.jpg

Jó tudni, és előre tájékozódni, hol kell a parkolásért fizetni, ugyanis sok helyen a rövid parkolási zónát jelző táblákat csak a kerület határában állítják fel. És ha a közelünkben nem látunk ilyet, az még nem jelenti, hogy a parkolás ingyenes. Arra pedig különösen ügyeljünk, hogy egyes kerületekben (példának okáért az 1. 2. 3. 4. 6.7. 8. 9. valamint a 12. kerületben) léteznek kimondottan a helyi lakosok, és mozgáskorlátozottak számára fenntartott parkolóhelyek, ahová még érvényes jeggyel is tilos állni. Van, ahol nincs tábla, másutt meg annyi, hogy józanul az ember nem tud rajta kiigazodni. 

img_9848.jpg

img_9952_1.jpg

Aki nem tartja be az előírásokat, tetemes büntetésre számíthat. Azt a bizonyos mikulás csomagot Bécsben 36 eurónk bánja. Ha kerékbilincset kapunk, akkor keressük a kerületi magisztrátust, mely addig van nyitva, amíg fizetős a kerületben a parkolózóna. Zárás után a rendőrőrsöt keressük, ott adnak útbaigazítás, és miután kiegyenlítettük a számlát, mely 100 eurónál kezdődik, elég hamar lekerül a kerékről a bilincs.

file64zs37p9kma13a6jy3v7-650x435.jpg

Jó tudni, hogy mélygarázsokra, parkolóházakra szinte valamennyi belső kerületben rálelhetünk, melyek tarifája nem egységes, ezt a belépésnél tüntetik fel, de az alábbi weboldalon erről előre tájékozódhatunk. Ezeken a helyeken viszont, még ha drágábban is, akár 10 órán át is parkolhatunk. Vannak kerületek, ahol óránként 1,50-ért is ott hagyhatjuk a járgányt, a belvárosban persze ennél jóval drágább, ott az óradíj 4 eurót kóstál. Az opera melletti parkolóban most épp akció van, 1,90-be kerül az első óra. 

img_9843.jpg

http://www.parkeninwien.at/en/parking-facilities-in-vienna.html

Bécsben, különösen a külföldiek körében igen népszerűek az úgynevezett P+R parkolók. Lényegesen olcsóbbak, és többnyire metrók mellett vannak. A 24 órás napi díjak változóak, 3,40 és 6,50 között mozognak. Igaz, ha itt hagyjuk a kocsinkat, metrójeggyel jutunk csak be a városba. Ezek az olcsó parkolóházak a következő metrómegállóknál találhatóak: U1: Leopoldau, U3: Erdberg, Ottakring, U4: Heilingenstadt, U6: Siebenhirten, és S1: Liesing.

park-and-ride_1409339681904462.jpg

http://www.parkeninwien.at/Park-and-Ride.html

És persze vannak még olyan kerületek, melyeket elkerült a magisztrátus figyelme. Így például a 22. és a 13. kerület egyes utcái is szabad préda, odáig nem nyúlik el a szigorúan büntető parkolóőrök karja. 

Fotó: saját/honlap

Ha tetszett a poszt, csatlakozzon a Bécsi fekete Facebook közösségéhez: itt