Egy beteljesületlen szerelem története, mely Beethovent Bécshez kötötte

Mozart, Haydn mellett, mint a bécsi klasszika harmadik mesterét emlegetik Beethovent. Bár nem a császárvárosban szülötte, számtalan nyomot hagyott a városon. 40 helyen lakott, ez a hivatalos, bár a legújabb kutatások szerint albérletet kétszer ennyiszer váltott, ám most emléke végre állandó otthont kapott.

Beethoven 1770-ben Bonnban született. Apja, aki goromba, és az alkohol rabja, korán felismerte, Beethoven a tehetség fia, és amennyire bírta, sanyargatta, komponálásra, zenére sarkallta, hogy a családot eltartsa. Mozarthoz hasonlította, csodagyerekként aposztrofálta. Egészen fiatalon Beethoven Bécsbe utazott, hogy a nagy példaképpel találkozzon, ám anyja korai halála miatt megérkezését követően szinte nyomban fordult is vissza, hogy két öccsét eltartsa. Mire újra Bécsbe ért, Mozart már nem élt.

Bécs azonban bevonzotta és itt tartotta. Zongoravirtuózként a bécsi közönséget hamar meghódította. Akadt így párfogója, mecénása, aki maradásra bírta. Sokszor tett körutat a monarchia országaiban, ám otthonául a császárvárost választotta. A szíve maradásra bírta. Egy reménytelen szerelem, mely Josephine Brunsvikhoz (Brunszvik Jozefinhez) húzta, volt letelepedésének az oka. Igaz, erre nem vesznek mérget a zenetörténészek, ám a reménytelem szerelemről mindenfelé suttogtak Bécsben. Az akkor már neves, 28 éves komponista a csodaszép, 20 éves Josephinát 1799-ben tanítványául fogadta. Egyesek szerint szerelem volt első látásra, ám az arisztokrata mama lányát máshoz szánta, hallani sem akart róla, hogy a polgári származású Beethoven legyen a veje és lányának ezt nem is engedte.  (Fotó: © http://www.classicfm.com)

Amikor Josehpina 27 évvel idősebb férje meghalt, Beethoven újra támadásba lendült, hogy meghódítsa szíve hölgyét. Bár érzelmei viszonzásra találtak, de komolyabb szándékról szó sem lehetett, hisz egy rangon aluli házassággal Josephina elveszítette volna 4 gyermeke feletti gyámsági felügyeletet. Újfent egy nemes nyerte el kezét, és gyermekeinek nevelését. Beethoven újfent hoppon maradt. Azt mondják, 1812-ben Prágába követte a zeneszerző a párt, ahol szerelmüket elhálták. (2007-ben látott e feltételezés napvilágot, egy kanadai művészettörténész, Rita Steblin tollából.) A légyottot követően 9 hónapra születik meg Josephina lánya, Minona, kinek neve visszafelé olvasva apja kilétét tartja titokban: anonim.

Együtt sosem lehettek boldogok, vágyakoztak, epekedtek, majd mindkettejük élete magányban ért véget, Beethoven süketen, Josephina betegen, családjával pörölve, lelkében békét nem lelve halt meg. 1818-ban váltottak utoljára levelet, melyben a kedves búcsút int a nagy zeneszerzőnek.

Beethoven élete során többször volt szerelmes, ám senkivel sem élt meg Josephinához fogható érzelmeket. Házasságra sosem lépett, egyedüli hitvese a komponálás és a zene lett. Bécs, mely Beethoven második, választott hazája, egy múzeummal tiszteleg a zenei zseni emlékének. A 19. kerületben, a Probusgasse 6. szám alatt lévő házban várják a Beethoven élete iránt érdeklődő látogatókat. Bővebben erről itt olvashatunk.

Fotó: saját

Ha tetszett a poszt, csatlakozzon a Bécsi fekete Facebook közösségéhez: itt