Egy cuki cukrászda a múltból

Az ősök k. und k. címmel büszkélkedtek, egykor az udvar beszállítói voltak, az uraknak sütötték a finomabbnál finomabb tortákat. Ma a Wollzeilén, a Stephansdom és a Schwedenplatz között áll a cukrászdájuk, ahol szívesen fogadják a vendégeket. 

Wollzeile régi ki utcácska, bent a központban. Híresebbnél híresebb cukrászdákkal a sorban. A legismertebb benne van az útikönyvekben, erről viszont, bár igen régi, kevesebb említést tesznek, pedig ide, bizton állíthatom, visszajárnak a kifinomult ízléssel bíró, válogatós bécsiek. És ha már beülünk egy cukiba, mi se adjuk alább. Itt beleszagolhatunk abba a múltbéli hangulatba, ami ismertté teszi Bécs városát.

img_7161_1.jpg

Hogy mi kell a hírnévhez? Higgyék el, ma sem más, mint régen. Kreativitás, kiváló minőségű alapanyagok és mesterségbeli tudás. Ez utóbbinál dől el, ki mit hoz ki olyan egyszerű dolgokból, mint liszt, cukor és tojás. Persze könnyű olyan helyen brillírozni, ahol apáról fiúra, hat generáción keresztül száll a szakma valamennyi fortélya.  

img_7172.jpg

img_7174.jpg

L.Heiner K und K. Ez a felirat díszeleg a cukrászda felett. Hívogató külső, múltbeli belbecs, és ezernyi finomság, amit az asztalra tesznek. 1840 óta állják a versenyt. Akkor nyitotta meg az eleinte pékségként működő üzletet Andreas Rabl, amit aztán a veje örökölt meg, egyébként őt hívták Heinernek. És ő volt az, aki kiérdemelte az igen megtisztelő udvari cukrász címet. A monarchiás időkben kevesen kaptak ilyen titulust, akkoriban ez komoly rangot jelentett.

img_7150.jpg

Persze ma már a múltból megélni nem lehet. Még Bécsben sem. Nagy a konkurencia, komoly elvárásoknak kell megfelelni. Sok az igényes vendég, és a jó kávézó sem kevés. Egy jó kereskedőnek pedig nem az a lényeg, hogy egyszer kiszolgálja a vendéget, hanem hogy visszatérjenek az emberek. Itt tartják is a minőséget, és igazán remek kínálattal büszkélkednek. Nem véletlen az sem, hogy a k.u.k. most is ott szerepel a nevük mellett, hisz az osztrák állam ezt csak azoknak engedi meg, akik ma is különleges értéket képviselnek. A minőség mellett az is említésre érdemes, hogy a cukrászdát több mint 170 éve ugyanaz a család irányítja.

img_7157.jpg

A lenti helyiségek mellett fent, az emeleten egy intimebb, hangulatos rész is várja a betérőket. A csupa üveg aranyos kis teremnek van stílusa és szíve, és nem mellesleg kilátása az utcán flangáló népre. Az árak elfogadhatóak, nem éppen alacsonyak, de nem is kirívóak.

img_7170.jpg

És amire még nagyon büszkék, hogy a Gault&Millau, a világ egyik legismertebb étteremkalauza, a Jacobs-szal karöltve a cukit Arany kávészem díjjal jutalmazta.

Fotó:saját

Ha tetszett a poszt, csatlakozzon a Bécsi fekete Facebook közösségéhez: itt