Egy intelligens városrész

Mintha képeslapból léptek volna elő és elevenedtek volna meg az épületek. Ki ne dolgozna és élne szívesen ilyen környezetben?

U2-es metró, Krieau állomás. A központtól pár megálló csupán. Szürke oszlopok szuperhősökkel, totemekkel feldíszítve, ismert utcaművészek által, rendelésre készítve fogadja a kiszállókat.  

img_1987.jpg

Ennek szöges ellentéte a mellbevágó jövőkép a jelenben, mely a felszínre érve vár. Egy Negyed, melyet 2-nek neveztek el, pedig csak egy van belőle. A 2 a kerületre utal, ahol a projekt szabad utat kapott és megvalósult. 

img_4307.jpg

Idilli, már-már csöpögős, mesebeli, ugyanakkor katonásan megtervezett, kicentizett. Valamennyi részlet vonzza a tekintetet. Ez aztán a patikarend. Az első impozáns épület, mely rögtön feltart az utcán, magasra tervezett. Ez is a neve, hogy Hoch 2 (Magas 2). Ez az OMV székhelye. 23 emeletes.

img_4323.jpg

PLUS 2 és BIZ 2 a másik két irodaház neve, ezekbe vállalkozások, cégek fészkelték magukat be.

img_4317.jpg

Egy dizájn szálloda is került ide, 251 szobájával. Hotel 2 a neve.

img_4296.jpg

Háttérben az egyetlen lakóépület, melyet ide terveztek.

img_4334.jpg

Egyetlen régi épületet tűrt meg a negyed, az egykori elsősegély állomást, a klinkertéglás ház modernizált változatát. Ezt úgy hívják, Loft 2.

img_4310.jpg

Ide benézhettem, kényelmes kanapé kínálja magát az aulában, meglepő dizájnban, egyedi enteriőr, és légies, szellős, belső terek. Remek hely, ha az ember alkotni szeretne.

img_4328.jpg

img_4348.jpg

A művészek is idecsempészték, belopták a magukét. Modern alkotások díszelegnek szanaszét, a vízben úszkáló halakat egy nyúl vigyázza, vízen, stabilan álló fésülködőszekrény,mintha arra várna, hogy sellő szálljon odaképzelt puffjára.

img_4332.jpg

img_4321.jpg

Fémes, meglehetősen érdekes, fantáziát provokáló képződmények, melyek a vízben visszatükröződnek. Ezek itt a művészi értékek.

img_4315.jpg

Erre nem járnak autók, a mélygarázsokat elnyeli a föld, nincs kipufogógáz, van viszont ráadás, egy hatalmas, 5000 négyzetméteres vízfelület, halakkal tele. A tavacska neve pedig mi más lenne, mint H 2 O. Ugye nem meglepő, hogy abban is szerepel a kettő. 

img_4304.jpg

Kell ennél több? Ilyen környezetben dolgozni és élni nem lehet rossz. 4000 embernek van erről behatóbb véleménye. Ezzel persze nincs vége, folytatódik tovább a Negyed 2 építése. 

Fotó: saját

Ha tetszett a poszt, csatlakozzon a Bécsi fekete Facebook közösségéhez: itt