Egy kávézó bagelimádóknak és környezettudatosoknak

Messziről virít a felirat: egyél jobban, élj jobban. A lózungban minden benne van. Ügyelj arra, mit eszel, és akkor egészséges leszel. A mottó bevált, felkapták a lokált.

„Az vagy, amit megeszel”. Ezt már Hippocrates is megmondta. Mostanság mintha életfilozófiája egyre nagyobb hangsúlyt kapna. Itt, a Blueorange-ban mindenesetre már egészen régóta. Itt aztán valóban erőteljes az egészséges ételek kultusza.

img_7865

Az egyik legkelendőbb eledel természetesen a bagel. Akik szeretik ezt a középen lyukas, jókora gyűrűre emlékeztető, zsemleszerű péksüteményt, azoknak jelentem, itt aztán van belőle választék bőven, mindenféle kivitelben, gabonából, tönkölybúzából, mákosan, vagy szezámmagosan, rozsból, fahéjjal és mazsolával, és természetesen glutén és laktózmentes formában. Apropó, bagel. A bagelről annyit tudni kell, hogy igen különleges zsidó eledel. Eredetisége abban áll, hogy először megfőzik, majd kisütik a kelt tésztát. És bár első megjelenését sokan a középkori Krakkó zsidó közösségéhez kötik, a szálak Bécsbe vezetnek.

img_7893

Úgy tartja a fáma, hogy az első bagelt egy bécsi zsidó pék sütötte, méghozzá 1683-ban. A történetből persze a lengyelek sem maradnak ki, ugyanis a derék osztrák pék a tésztát a lengyel királynak, III. Jánosnak sütötte, aki seregével a törököket megverte. És mivel a király szenvedélyes lovas volt, egy kengyelt mintázva lett lyukas a zsömle.

img_7902

Az is igaz, hogy a bagelt sokan amerikainak vélik, de valójában egykor kelet-európai zsidók vitték az „új világba” ki a receptet, ahol borzasztó nagy népszerűségre tett szert. Aztán a 19. században a péksüteményt egész egyszerűen visszaimportálták Európába, így került vissza eredeti otthonába. Egészen pontosan a Blueorange caffe&bagel lokálba.

img_7907

A tulajdonosok Angliában járva találtak egy éttermet, mely nemcsak bagelt árult, de környezettudatosan is üzemeltek. És ahogy megszületett az ötlet, felépítették a saját kis szigetüket. Ma már két helyen is nyitottak kávézót a városban, a 4. és a 9. kerületben. Én az előbbit kerestem fel.

img_7908

Az itt kapható eledelek, szendvicsek, bagelek 90%-a növényi alapanyagból készül, a vegetáriánus ételek kedvelőinek örömére, és mintegy fele a vegánok ízlését elégíti ki. Kedvére mazsolázhat mindenki. Kizárólag olyan alapanyagokat használnak, aminek utánajártak, és igazoltan bioeredetűek, nincs bennük tartósítószer sem.

img_7895

A kávéjuk is megbízható forrásból származik és bio, melyet heti rendszerességgel frissen pörkölnek, méghozzá Bécs egyik ismert, jó hírű üzemében, az Alt Wienben. Az 1999 óta üzemelő lokál volt Bécsben az első bagelt árusító kávézó.

Cím: Bécs, 9. kerület, Alserbachstraße 1.

Fotó:saját

Ha tetszett a poszt, csatlakozzon a Bécsi fekete Facebook közösségéhez: itt