Egy kis brit hangulat a császárvárosban

Ötórai tea, golf, a Downton Abbey világa, némi sznobizmus. Mondják, a brit életmód kissé poros. Bécsből nem úgy tűnik. Aki nosztalgiázna és a brit életformára vágyna, megtalálja hozzá a körítést itt is. 

A britek, kik szép számban élnek Bécsben, és a helyi anglománok, akik szintén nincsenek kevesen, nem kell, hogy Londonba utazzanak, hogy hazai levegőt szippantsanak. Bécsben is érezhetik brit közegben magukat. Például a Café Little Britainben.

img_8409.jpg

A brit stílus kortalan és elegáns. Kicsit biederes, kicsit bátor, kicsit extravagáns, miközben őrzi a hagyományt. Nem véletlenül mondják az angolok, ahol annyi a formalitás, a kötelezően elvárt viselkedési szabály, hogy az otthonuk a váruk, és még véletlenül sem a házuk. Nos, ez a kávézó se nem vár, se nem ház, de nagyon is otthonos miliővel vár. Egy kis Anglia, brit báj és kellem érhető itt tetten.

img_8411.jpg

img_8419.jpg

Egy kis, eldugott helyen, a WU (Közgazdasági Egyetem) közelében, a 2. kerület Engerthstrasse 249-ben. Ide települt, itt bontott asztalt az édességek, angol reggelik kedvelőinek fellegvára. Na, nem egészen a Downton Abbey arisztokratikus kényelme, de azért panasz itt sincs semmire, jelen van a romantikus teázás valamennyi kelléke.

img_8438.jpg

img_8413.jpg

Reggelizni, amúgy angolosan, délután kettőig lehet, de nem is csoda, hisz ez a szigetországbeliek legfőbb étkezése. Az igazat megvallva, a brit konyha iránt kevesen közömbösek, vagy imádják, vagy kitartóan utálják, köztes utat nem ismernek. Bár utóbbi időben kissé lazul a megítélése, egyre többen látják be, lényegesen ízletesebb, mint amilyen a hírneve. Itt is rácáfolnak az előítéletekre. Valamennyi édesség remekbe sikeredett, házilag készült költemények, ínycsiklandozó torták, étvágygerjesztő sütemények, nézni is jó, nemhogy enni. És a kávéval is remekeltek.

img_8435.jpg

img_8424.jpg

Persze akad számtalan más hely is, mely idevarázsolja, megidézi Bécsben a briteket. Mozi, mely kizárólag angol nyelvű filmeket vetít, több is akad Bécsben. Az Artis International bent van, az első kerületben a Schultergasse mellett. Egy régi épületben kapott helyet, kellemes atmoszférát kölcsönöz a film szerelmeseinek.

img_9022.jpg

img_9002.jpg

Aki angol nyelvtudását mozi helyett színházban hegyezné, az sem marad hoppon. A Vienna’s English Theatre-t a 8.kerületi Josefsgassén 1963-ban Franz Schafranek és dráma szakos felesége, Ruth Brinkmann hozták létre, méghozzá abból a megfontolásból, hogy a nyáron ideérkező turisták ne maradjanak anyanyelvi élmény nélkül. (fotó:net)

jooooo_2.jpg

A bécsiek hamar felkarolták és szívükbe zárták a kezdeményezést, mi több, a város is mellé állt, és azóta folyamatos a repertoár. A sokat jelentő deszkákon olyan hírességek is felléptek, mint Anthony Quinn, Larry Hagman, vagy Grace Kelly, monacói hercegnő. (fotó:net)

joooooooo.jpg

Ha angol nyelvű könyvre vágyunk sem kell messze botorkálnunk, hangulatos környezetben válogathatunk. A választék remek, filozófiai, művészeti témájú könyvek mellett nem hiányoznak a klasszikusok, jelen vannak a modernek, és csak úgy dőlnek ránk a bestsellerek. Mindez stílszerűen a Shakespeare & Company könyvesboltban, az első kerületi Sterngassén.  

img_0211_1.jpg

És ha ennyi élmény után egy angolos vacsorára vágyunk, mely visszaidézi angliai nyaralásunk, de kimozdulni nincs kedvünk, csak ahhoz, hogy a négy fal közt, köntösben együnk, akkor egy dolog marad hátra, ellátogatni Bobby élelmiszerboltjába. Itt bőségesen feltankolhatunk, több mint 1000 árucikk közt kedvünkre válogathatunk, hisz itt szinte minden kapható, ami odaát és angol nyelvterületen megy. Természetesen egy brit nyitotta, idestova 15 éve a nyolcadik kerületi Schleifmühlgassén.

img_7876.jpg

img_7885.jpg

Fotó: saját

Ha tetszett a poszt, csatlakozzon a Bécsi fekete Facebook közösségéhez: itt