Egy utca, ezer dolog, a Mariahilferről épp csak lefordulunk, és máris ott vagyunk

Ha a Mariahilferen bolyongunk, ne csak toronyiránt haladjunk, forduljunk bátran jobbra, és kukkantsunk be egy kis mellékutcába. A Theobaldgasse sok meglepetést tartogat, dizájn, zene, gasztro és divat várja a barangolókat.

A Mariahilfer nyüzsgése mögöttünk marad, amikor a Vapianonál lefordulunk erre a bájos kis utcára. Nem nagy kitérő, mégis Bécs másik, turisták elől eldugottabb arcával találjuk magunkat szembe. Szívjuk magunkba a helyiek által kedvelt helyek hangulatát, azt, amiért a bennfentesek Bécset imádják.

IMG_0106

Nevét az egykor a környéken épült Theobald nevezetű imaházról és a mellette álló kolostorról kapta, bár ezzel ma már kevesen vannak tisztában. Ahol az utca fordul balra, még a saroknál maradva egy valóban izgalmas, és kívülről láthatatlanul nagyra termett bolt állja utunkat. A tulajdonos már 20 éve, hogy profilt váltott, minőségi dolgokat árul a világ számos tájáról, abban a ma már műemlékvédelem alatt álló épületben, ahol egykor Lehár Ferenc nyomdája működött.

IMG_0184

A Habari egy egészen különleges dizájnbolt, mely termékeiben ötvözi a modern vonalvezetést és a tradíciót. Japántól a neves, európai manufaktúrákon át bemutat és árul természetes, vagy különleges anyagból és kézzel készült termékeket. Számtalan egyedi textil, a szivárvány összes színében, vázák, sálak, nyakláncok, párnák, takarók, páratlan alkotások nyűgözik le a belépőt. Afrika áll a fókuszban, mely odalent, a kacskaringós, zegzugos alagsorban tart fogva.

IMG_0129

IMG_0151

Mellette egy egészen frissen, két hete nyitott bolt, a Süsswasser. A tulajdonos szabadkozik, hogy épp üres a pultja, pedig egyébként a betérőket friss, illetve előre csomagolt édesvízi halakkal fogadja. Friss halat egyébként is hetente csak egyszer kap, azon gyorsan tovább is ad, ezért üres most a pultja, mondja a tulaj sajnálkozva. Ellenben büszkén mutatja a másik pultot, a sonkát és a sajtot, és szép lassan tölti majd mással is a boltot.

IMG_0195

IMG_0202

A tőszomszédságában lévő Feinkoch ellenben már régi motoros. Azokat a vevőket várja, akiknek fogalmuk sincs, mit főzzenek vacsorára. Itt ugyanis dekára pontosan kimérik az alapanyagokat, kiadagolják az árukat, grammra pontosan, hozzá receptet csatolnak, az ételhez passzoló bort is ajánlanak, a vevőre pedig csak a főzés marad. Jó nem?

IMG_0206

IMG_0213

Nos, és itt van az igen kedvelt Mon Ami. Most ugyan épp zárva találtam, hisz csak este nyit ki. Ez a bécsiek egyik kedvenc „afterwork drinkes” helye, legendás a híre. Immár lassan 10 éve. Zene, dizájn, divat, kreatív stúdió és koktélbár egyben. Esténként nagy erre a jövés-menés, 3 emeleten színes forgatag fogadja a lazulni vágyókat.

IMG_0221

Az Anzüglich aranyos kis bolt, az alkalmazott gyorsan rendet rak, ahogy meglátja a kamerámat. Csupa egyedi ruci, melyek a fenntarthatóság jegyében organikus eredetű alapanyagokból készülnek. Egy fiatal osztrák divattervező darabjai, megvannak a saját, igencsak tudatos törzsvendégei.

IMG_0226

IMG_0231

A Hase und Igel, a csodás kis csemegeüzlet mindenféle finomsággal etet, itat és még fejében jól is tartja a betérőket. Ebédre menüt főznek, családias és igazán ízletes kosztja vonzza az embereket. A lakályos, nagymamás belső térben jól megférnek a biogyümölcsök és zöldségek.

IMG_0239

IMG_0244

Most hétvégén pedig kiköltöznek a boltok, éttermek, hogy közösen ünnepeljenek. Ide várják Bécs apraját-nagyját, hogy közösen alapozzák meg a fesztivál hangulatát.

IMG_0208

 

Fotó: saját

Ha tetszett a poszt, csatlakozzon a Bécsi fekete Facebook közösségéhez: itt