Egyetemi étkezdék Bécsben

A klasszikus menzák az egyetemeken megszűntek. Nem is tudom, voltak-e valaha, de az új Közgazdasági Egyetemen megoldott a diákok étkezése. Nézzük, hol, mennyiért és mit eszik a jövő értelmisége.

Nem lukullusi lakomák, miket itt adnak, nincsenek bőségtálak, de sokszínű a felhozatal, normális adagokkal, változatos árakkal. Az új egyetemen, mely Európa egyik legszebbike, a diákok nem maradnak éhen. A lokálok fekvéséért külön fizetni nem kell, benne van az árban a futurisztikus panoráma.img_6056.jpg

Két előadás közt, vagy szemináriumra menve, elég befordulni az egyetem egyik éttermébe, mert ebből van, nem is egy. Nem kell otthon főzni, bevásárlással bíbelődni, kávét főzni, elég csak a napsütötte placcra kiülni, és rendelni. img_6152.jpg

Rögtön az egyetem elején, az első épületben találjuk az egyszerű berendezésű kávézót, a Nacho Librét.

img_6002.jpg

A választék magasan kifüggesztve a táblára, csupa idegen nevek, buritto, taco, ezek mind mexikói ételek, a hely specialitásai ezek.

img_6016.jpg

Bionak nem mondja magát, de ételei friss alapanyagból készülnek, a minőségre nagyon ügyelnek, hisz a fiatalok erre különösen érzékenyek. Biztos, ami biztos, azért megerősítik, mesterséges színezéket és adalékot az ételeik nem tartalmaznak. Ez rendben is van, de a menüt drágállottam, hisz a diákoknak az ár is szempont. 

img_6020.jpg

A Nykke úgy hirdeti magát, hogy a bio kávé mellé egész nap ad reggelit. Itt tudnak valamit, azt biztosan, hogy a diákoknak a nap nem mindig reggel kezdődik.  

img_6042.jpg

Nemcsak a diákság nemzetközi, de a kávézó hangulata sem helyi, norvég a dizájn, mi itt a belépőre vár. Ide szemmel láthatóan többen járnak, nyilván azért is, mert jobbak az árak. Olcsóbb a kávé, és a menü is megfizethető, levessel 6,90, a nélkül, 5,90 egy adag étel.

img_6052.jpg

A nap kicsalogatta a diákokat, bent azok rekedtek, akik nem állják a szelet, mert az épp felkerekedett.

img_6033.jpg

A Café & Roastery a tudatosan étkezők törzshelye. A kávéjuk remek, erre külön hangsúlyt fektetnek. Egy fuvallat Kolumbia és Afrika, ahogy a honlapjuk írja, a 100% arabica kávét pedig saját üzemükben, Burgenlandban pörkölik.

img_6127.jpg

img_6132.jpg

A menü ára remek, rendelnek, nem is kevesen, 4,90-ért degeszre ugyan nem eszi magát az ember, de éhesen sem megy el.img_6141.jpg

A Mensa nemcsak nevében utal arra, hogy itt enni lehet, de a régi, békebeli időkre emlékeztet. Méretre, választékra, csak éppen sok modern dologgal felturbósítva.

img_6067.jpg

A hely maga nagy, legalább 800 diák kényelmesen elfér benne. Az étkezést nem lassítja semmi, az önkiszolgálás pörgős és ötletes. Hat menüből lehet választani, és annak, aki kártyával rendelkezik, nem kell külön fizetni, egyenesen ahhoz a pulthoz megy, amelyiknek az étele megtetszett.

img_6085.jpg

img_6095.jpg

Az eco gazdaságos menüből kétféle is van, egy olcsóbb és egy drágább kiszerelés, bár csak pár cent a különbség. Van benne leves, második és két deci drink.  

img_6098.jpg

Italt mindenki automatából választ, itt kötelező a kártyahasználat. 

img_6104.jpg

Egyébként ide bárki ellátogathat és fogyaszthat, hisz ez egy menza az egyetemen. Aki egy kellemes környezetben, fiatalos közegben szeretne ebédelni, üljön fel a metróra és szálljon le az U2 Messe-Prater állomásnál, forduljon jobbra, sétáljon erre egyet, és csitítsa éhét ebben az érdekes, rozsdavörös épületben.

img_6116.jpg

Fotó: saját

Ha tetszett a poszt, csatlakozzon a Bécsi fekete Facebook közösségéhez: itt