Egyre több a magyar diák Ausztriában

Az utóbbi öt évben drasztikusan megnőtt a külföldi diákok száma az osztrák egyetemeken. A nációk listáját a németek vezetik, őket az olaszok és a törökök követik, a magyarok a negyedik helyre jöttek fel. Közel háromezren döntöttek az alpesi ország mellett.

Bécs legnagyobb egyeteme, német nyelvterületen a legrégebbi, az idén ünnepli fennállásának 650. évfordulóját. Jó alkalom ez feleleveníteni a múltat és szembenézni a jelennel. Bologna, Párizs, Oxford, Padova és Cambridge. Így, ebben a sorrendben alapították az öreg kontinensen a felsőoktatási intézményeket. Számuk a XIV. századra 30-ra emelkedett, ekkor alakult a Bécsi Egyetem. Akkoriban még kevesen tanultak, a professzorok száma sem haladta meg a kétszázat. A kezdetek kezdetén bárki jelentkezhetett és tanulhatott, feltéve persze, ha férfinak született. A kitétel csupán annyi volt, legyen megkeresztelve és házasságból szülessen.

img_3394.jpgA helyzet jelentősen csak abból a szempontból változott, hogy a nők előtt megnyíltak a kapuk. A tanulás szabadsága Ausztriában megmaradt, bárki tanulhat egyetemen. Ezt az ország alkotmánya deklarálja. 17. cikkelye kimondja: a tudomány és tanítása szabad. (A képen az egyetem alapító okirata.)

img_3468.jpgSokan élnek is vele. Az ország legnagyobb egyetemét napjainkban 92 ezren választották alma materüknek, negyedük külföldről érkezett. Szép fejlődés ahhoz képest, hogy a XIV. században csupán 300 diák koptatta itt az iskolapadot.

img_3426.jpgA reputációja és a múltja miatt vonzónak találják a fiatalok, bár az egyetemek rangsorában (THE) tavaly lejjebb csúszott, de így is a legjobb osztrákként a 170. helyre bejutott. (Az igazsághoz tartozik, hogy egy másik rangsorban (QS) javított, a 156.) Nem csekély érv a döntés mellett az is, hogy ide nem kell felvételizni és ingyen lehet tanulni. Ezt használják ki az idősebbek is. Az egyetem sajátja, hogy több mint ezer a nyugdíjas hallgatóinak száma.

img_3409.jpgÉvről évre vitáznak róla, maradjon-e ingyenes az egyetem és legyen-e kvóta.  Egyelőre szabad a pálya. Addig biztosan, míg az osztrák büdzsé bírja. A külföldi diákok is sokba kerülnek az osztrák államnak, különösen úgy, hogy többségük nem tervezi, hogy itt marad.    

img_3456.jpgAz egyetemet 1365-ben IV. Rudolf gründolta. Akkoriban elsősorban jogot, teológiát, valamint grammatikát, retorikát és logikát oktattak. Ma magas szintű kutató és oktató munka folyik 15 karon, 117 szakon. Jogot tanulnak a legtöbben, de népszerű a biológia, a történelem, a közgazdaságtan és a kommunikáció-publicisztika. Legkevesebben az evangélikus valláspedagógiát választják. (A képen IV. Rudolf, forrás:Osztrák Nemzeti Könyvtár)

rudolfujkisebbmm.jpgAz egyetem központi épülete a Ringen áll, 1884-ben adták át. A kor sztárépítésze, Heinrich von Ferstel tervezte. Az árkádok és az árnyas fák a diákok kedvence. Itt találkoznak és adnak egymásnak randevút a múlt nagyjai és a jövő reménységei, leendő Nobel-díjasai.

img_3407.jpgÉs ha csak egy kiállítás erejéig, de megjelentek a nők is az árkádok meghitt hűsében a tudósok mellszobraival szemben. A „Radikális mellszobrok” című kiállítás a nőknek állít emléket, feltűnést keltően.

img_3433.jpg

img_3451.jpg

Ahogy 532 évvel az alapítást követően. 1897-et írtak, amikor megszűnt a férfiak tanuláshoz való privilégiuma és a tudás szentélyébe betette lábát az első nő, Gabriele Possander von Ehrental, hogy doktori disszertációját megvédje. Követőit sokáig ugratták, kötőtűt és fonalat téve üléseikre, hogy ne feledjék, hol van a nő helye. A lemaradást hamar behozták. Ma a diákok között több a lány, bár a vezető pozíciókban még nem tükröződik ez az arány. Az egyensúly elérésében minden nő reménykedik. 

img_3395.jpg

A válasz 650 év múlva talán megérkezik. (Hogy ki éli azt meg?) 

Fotó: saját 

Ha tetszett a poszt, csatlakozz a Bécsi fekete Facebook közösségéhez: itt