Eldugott oázis Bécsben

Ahogy nő a beton körülöttünk és bővülnek a városok, annál fontosabb szerephez jutnak a parkok, a zöld terek, az árnyas, hűvös helyek, a szemet gyönyörködtető, üdítő természet. Mutatok egy olyat, melyet a bécsiek közül is kevesen ismernek.   

Bécs a világ egyik legzöldebb nagyvárosa. Területének felét parkok fedik le, lakosaira fejenként 120 négyzetméter jut belőle. Az évszakok váltakoznak, a virágok cserélődnek, de a város folyamatosan zöldell, olyan, mint egy óriási kert. Vannak köztük ismertek és egészen eldugott, kisebbek.

img_7789.jpg

A központtól nem messze, véletlenül botlottam bele egy ilyenbe. Rossz helyen jöttem ki a metróból a felszínre. Zöldre festett, rácsos kapu törte meg a monoton betonfalat, mely az utcával párhuzamosan haladt. Tárva várta, hogy belépjek. Egy tábla állta utamat, az állt rajta, Schulgarten Kagran.

img_7585_1.jpg

Iskolakert, a Kagran pedig a metróállomás neve. Itt képzik a kertészeket és a kertépítőket, a terület, mind a hat hektár, pedig oktató övezet, mely egész évben zárva tart, de júliusban és augusztusban megnyitja kapuit, hétfőtől szerdáig várja látogatóit.

img_7588_1.jpg img_7866.jpg

Ennyi információ birtokában nem kérettem tovább magam, kíváncsian beljebb léptem. Édenkertbe csöppentem. Az ágas-bogas cserjéken áthatoló napsugarak ezernyi zöldet rajzoltak. 

img_7791.jpg

img_7794.jpg

Középen, a hatalmas réten, árnyékot adó fákkal a szélen, napágyak kellették magukat, hívogatóan, csábítóan. A hét első három napján, hétfőtől szerdáig, a „zöld pihenőnapok” mozgalom keretében, itt bárki megpihenhet, olvasgathat, napozhat. A hét második felében viszont a park zárva tart.

img_7600.jpg

img_7711.jpg

Térkép és táblák segítenek eligazodni az oktatásra kijelölt kertben, de sokkal izgalmasabb, ha magunk fedezzük fel. Olyan, mintha a kulisszák mögött mászkálnánk, kíváncsian barangolva nézegethetjük és élvezhetjük, a mesés környezetet, melyben a jövő városszépítő szakemberei képezik magukat. Igazán felemelő. 

img_7802.jpg

img_7702_1.jpg

Minden fa, bokor, cserje nevesítve. Sorban, szépen elrendezve. Itt van Amerika, francia és német föld és számtalan más ország kicsinyített kertje. Megismerkedhetünk különböző kultúrák növényeivel, a tanulók által alkotott kertekkel. Kellő fantáziával bejárhatjuk a földet, miközben nem hagyjuk el Bécset.

img_7611.jpg

img_7779.jpg

Tematikus kertek sokasága gyönyörködteti a szemet. Szenteltek Goethének, Shakespeare-nek is egyet-egyet, de még arra is akadt gondjuk, hogy a kikerülő nebulók a temetők virágaihoz is értsenek, felépítettek mintaként sírhelyeket.

img_7756.jpg

Monet híres kertjének mása sem maradt ki, ide, Bécsbe varázsolták Giverny-t. Aki nem ismeri a részleteket, annak megtévesztő lehet, Monet képei kelnek itt életre.

img_7827.jpg

img_7823.jpg

A tanulók kedvükre ötletelhetnek, folyamatosan alakítanak ki újabb és újabb édenkerteket, kreativitásuknak gátat nem szab semmi. A terület esküvőknek is ajánl helyet, idilli környezetben.

img_7693.jpg

img_7698.jpg

Ha pedig bizonytalanok vagyunk és tanácsra vágyunk az álomesküvővel kapcsolatban, kettőt lépünk és máris egy időszaki kiállítás kellős közepén találjuk magunkat. A nyár slágere, az esküvő van terítéken, rengeteg hasznos ötlettel. Többi között megtudjuk, melyik virágot mikor, hol, hogyan használjuk.

img_7664.jpg

img_7654.jpg

Ausztria legnagyobb Kertészeti Múzeuma, mely az osztrák kertészet és kiskertek történetét egybegyűjtötte, az állandó kiállítás mellett, évente egyszer időszaki tárlatot is szervez.

img_7613.jpg

A múzeum szombat kivételével 8 és 14.00 óra között ingyenesen látogatható.

Fotó: saját

Ha tetszett a poszt, csatlakozz a Bécsi fekete Facebook közösségéhez: itt