Életnagyságú jászol érkezett Bécsbe, a régi kórház terére – adventi vásár Altes AKH

A hagyományos adventi vásárok mellett idén több meglepetéssel is készülnek a bécsiek. Ezek egyike a régi egyetemi campusnál kapott helyet. Egy hatalmas jászol érkezett a császárvárosba, hogy a nézelődőket elkápráztassa.

A Schottentortól induló 43-as és 44-es villamos az utazóval két megállót robog, hogy elérje az utcáról láthatatlan vásárt, melyről olyan érzése támad az embernek, hogy csak a bennfentesek használják. Tény, errefelé turista véletlenül nem téved. Az utcáról nem is láthatóak a karácsonyi fények. Pedig nincs benne hiány, az egyetem campusaival körbeölelt park teljes díszben vár. Csak úgy csillognak, villódznak a fények, mintha ezt a vásárt a szívükbe zárták volna az égiek. A régi bécsi kórház parkjába (Altes AKH) települt tradicionális karácsonyi falu régóta népszerű a fiatalok és a családosok körében. Mondanám azt is, az egyik nagy kedvenc.

A kötelező elemek itt is visszaköszönnek: karácsonyi ajándékokkal, gyertyákkal, igényes, kézzel készült termékekkel, gyertyákkal zsúfolásig megpakolt standok, 50-et mondanak a hírportálok, és természetesen már messziről gőzölög a forralt bort és a puncs. Egészen érdekes kínálatra bukkan a fürkésző szem, nem marad itt éhen, szomjan senki sem.

A gyerekek is kiveszik a mókából a részüket, pajtásaik rajzából készül kiállítást is nézegethetnek, van karusszel, nosztalgia-körhinta, lehet pónin is lovagolni, a rénszarvasra viszont tilos felülni.

Karácsonyi vonat füttye hasít a csendbe, döcög a gőzös, boldog, csillogó szemű gyermekeket cipelve. Ennek a játéknak a legnagyobb a keletje. És ha ez nem lenne elég, meghatározott napokon a családok legkisebb tagjainak különleges gyermekprogramokkal kedveskednek.

A karácsonyi falu közepén curling pálya díszeleg, várja a jeget és a hideget. Hátul egy hatalmas kültéri étterem fényárban úszik, belül izzítják a tüzet, ha melegedni kívánnának az emberek. Rengeteg fenyőfa hatalmas díszekkel kelleti magát, csalogatja a vendégeket, készíti az ünnepre a lelküket. Nem sajnálták a fényeket, annyi szent.

Idén különleges attrakcióval bővült a tér, életnagyságú jászolt építettek fel a közepén. A megható kép különlegessége, hogy idén érkezett először Bécsbe, miután már megjárta a Vatikánt, és tavaly Betlehemben is megcsodálták. A művészi installációt neves mesterek kreálták, és mivel Máltáról érkezett, egészen pontosan Vallettán látta utoljára a tömeg, ottani jellegzetességeket is magán visel. Megható, szívmelengető kép.

Ha engem kérdeztek, érdemes erre kerülni egyet. A vásár hangulata családias, meghitt és kellemes.

Nyitva: november 15-től december 23-ig, H-Sze: 14.00 és 22.00 óra között, Cs-P 23.00 óráig, Szo: 11.00 és 23.00 óra, V: 11.00 és 21.00 óra között

Megközelítés: U2 metró, Schottentor megálló, 44-es és 43-as villamos, Lange Gasse megálló

Bővebben ITT.

Fotó: saját

Ha tetszett a poszt, csatlakozzon a Bécsi fekete Facebook közösségéhez: itt