Európa legjobb kávézója Bécsben

Na, jó, ne túlozzunk, az internetes portál csupán 28 országot vett górcső alá. Azért persze ez sem kevés. A Big Seven Travel utazási portál összeállította az Európai Unió 50 legjobb harmadik utas kávézóinak listáját. Talán nem is olyan meglepő, de a dobogó két legfelső fokára bécsi kávézó került.

A nyertes a Schottentornál található Jonas Reindl kávézó lett. Nem régi, nem is kultikus, amolyan városba belesimulós. Akár el is mennénk mellette, nincs semmi különös a külsejében, ám így, hogy tudjuk, idén Európa legjobbjának választották, mindenképpen megér egy látogatást. Ahhoz képest, hogy mindössze pár éve, 2014-ben nyitott, hamar a csúcsra jutott. Bécsiek és turisták tömkelege dicséri agyba-főbe.

 

Erre hagyatkoztak a portál szerkesztői is, akik előre felhívják a figyelmet, a lista szubjektívra sikeredett, bár komoly kritériumok alapján ítélkeztek. Az értékelésben részt vett az online magazin 1,5 milliós közössége, hagyatkoztak többi között az internetes megjelenésekre, értékelésekre. Egyébként valamennyi uniós ország képviseltette magát a versenyben.

Jelzem előre, nem a belső dizájn döntött. Itt nincs semmiféle flinc-flanc. A berendezés egyszerű, retró bútorzat, kellemes és otthonos a hangulat. Sok a törzsvendég, pedig konkurencia van a környéken épp elég. Turisták is járnak szép számmal erre, vonzza őket a közelben lévő Votivkirche, ám mégis meghatározó az egyetem közelsége. A tulajdonos volt igen szemfüles, a lokáció mondhatni, tökéletes.

Csak az nem fér a fejembe, miért lett ilyen nehezen megjegyezhető, kacifántos a kávézó neve. Meggyűlik az ember baja vele, nem tudja, hogy mire vélje. Az elnevezés mindenképpen magyarázatra szorul, hogy ne menjünk a kávézóba tudatlanul. Szóval ki a csuda is az a Jonas Reindl?

A helyiek persze tudják, mitől döglik a légy, kivált azok, akik ismerik a város történelmét. Nos, a Jonas Reindl egy bécsi szleng, mely két dolog keverékéből ered. A Jonas a főváros egykori polgármesterére, Franz Jonasra utal, ő volt az, aki 1961-ben átadta a Schottentornál lévő villamosmegállót. A „Reindl” pedig a végállomás kerekded formájából ered, mely leginkább egy serpenyőre, vagy kisebb láboskára emlékeztet. Innen a nép találékonysága, így vette a helyet a bécsi lakosság az ajkára. A kávézó pedig ennek a szájhagyománynak lett az őrzője. Egy szó, mint száz, ember legyen a talpán, aki megjegyzi és tartósan az agyába vési.

De mit számít a név, mely egyébként nagyon kedves és figyelmes rezdülés, ha a kávézó aranyérmet ér. És hogy mi a titok nyitja? A hozzáértés, de mindenekelőtt a minőség. Philip Feyer, a kávézó tulajdonosa személyesen látogatott el Nicaraguába, Etiópiába, Kenyába, Guatemalába, Panamába, és miután szemrevételezte a babszemeket, kiválasztotta a neki legjobban tetsző, bio kávétermelőket. nem bízott semmit a véletlenre, a kávébabot ezekből az országokból szerzi be.

De van tea is a választékban és nem marad el a házias torta sem. Természetesen bio, vega, vegán, laktózmentes és mindenféle trendi jelzővel illetett termékek kelletik magukat a vendégeknek. A választék nem rossz, friss és gusztusos. És majd elfelejtettem, önkiszolgáló a hely.

Hogy valóban itt adják-e az Unióban a legjobb kávét, bevallom, nem tudom. Egyrészt vajmi csekély az összehasonlítási alapom, így a portálra hagyatkozom, másrészt úgy vélem, igencsak szubjektív megítélés alá esik, kinek milyen kávé ízlik. Higgyünk tehát azoknak, akik erre a kávézóra szavaztak. Hozzászólni itt is szabad!

Fotó: saját 

Ha tetszett a poszt, csatlakozz a Bécsi fekete Facebook közösségéhez: itt