Felfordulás a Stephansplatzon

Megkezdődött a Stpehansplatz, Bécs központi terének felújítása. Labirintust játszanak a turisták, nagy a felfordulás, teljes gőzzel nekiestek a térnek, új burkolatot raknak a dóm köré le.  

A Stephansplatz Bécs központja, a történelmi Bécs magja. Nemcsak urbánus, de geometriai értelemben is. Itt van ugyanis a bécsi nulla. A földmérők a magassági méréseket ehhez igazodva számolják. A leglátogatottabb hely, évente legalább 3 millió turista lába tapossa. Csoda, hogy elhasználódott a kövezet rajta?

IMG_8739

IMG_8735

Amikor megnyílik a talaj alattunk, és a föld mélye felé ásunk, előjönnek a múlt emlékei. Márpedig itt van mit feltárni. Vindobona, a római légió táborhelye innen ugyanis nem volt messze, az egykor itt húzódó városfalon, mely a teret épp kettészelte, belülre esett. A 2. és a 3. században a római légiósok családtagjai, kereskedők, kézművesek laktak erre. Pezsgő élet folyt itt, adtak, vettek a kupecek, a katonák pedig itt éltek családi életet. Aztán amikor a rómaiak elhagyták a várost, kiürült a tér is. Sokáig volt lakatlan. Eltelt jó pár száz év, mire a telepesek maguknak felfedezték. A 9-10. század körül népesedett újra be, akkor került egy templom is a tér közepébe. Ennek a helyén épült aztán később a Stephansdom.

IMG_8949

És mivel itt éltek, haltak az emberek, egy temetőre is szükség lett, egészen a 18. századig ide temetkeztek. A föld alatti Virgil-kápolna, melyet nemrég nyitottak újra, a 13. századtól szolgálta az itt lakókat, később erre épült egy másik kápolna, a Mária-Magdaléna. A föld mélye mindig rejteget meglepetéseket, az archeológusok csatasorba állnak, hátha találnak valamilyen érdekes, eddig fel nem tárt leletet, mint ahogy most is, épp a Magdaléna kápolna falait sepregetik.

IMG_8987

IMG_8968

A tér körüli bevásárló- és sétálóutcákat már régebben felújították, most a Stephansplatzon új burkolatát a Graben és a Kärntner Straße kövezetéhez igazítják. De nemcsak új burkolatot fektetnek le, de a gáz-, vízvezetékeket is kicserélik, és új lesz az áram is. Két új ivóvíz kutat is terveznek, és lesz pad is, ahol a fáradt turisták megpihenhetnek. A munkálatokat ez év novemberéig befejezik, hacsak a régészek közbe nem szólnak.

IMG_8940

IMG_8951

A fiákeresek egyelőre kiszorultak, a renoválást követően sem jöhet mind vissza, feleannyian, 12-en kapnak engedélyt. Mi több, az eddigitől eltérően nem állhatnak kettesével sorban, szabadon kell, hagyják a teret a gyalogosoknak. A kiszorult fiákeresek új helyen állomásoznak, méghozzá a Heldenplatznál lévő Heldentor közelében. (Jelenleg valahol a Rotenturmstassén várják a vendégeket.)

IMG_9353 IMG_2431

A felújítás idején a boltok és a székesegyház mindvégig megközelíthető lesz. A térre 36.400 gránitlapot fektetnek le. A látványterveket elnézve, szellősebb és kényelmesebb lesz a nézete. A költségek bruttó 11,5 millió euróra rúgnak, melynek 90%-át a város állja, 10%-kal az 1. kerület száll be.

IMG_8746

IMG_8945

Az építési munkálatok idejére a városi régészet is akcióba lendül, a feltáró ásatások mellett, hétfőnként 11 órás és 11.30-as kezdéssel ingyenes vezetéseket tartanak az érdeklődőknek. Aki részt szeretne venni egy ilyenen, elég, ha a fenti időpontok valamelyikére odasétál a Bécs városi régészet, a Stadtarchäologie Wien, Stepansdom főbejárata mellett lévő, információs táblájához. A maximum 50 fős, körülbelül félórás vezetésen a régészek mesélnek a tér történetéről, a római kortól az újkorig, és a legújabb leletekről is.

IMG_8937

IMG_8938

Fotó: saját

Ha tetszett a poszt, csatlakozzon a Bécsi fekete Facebook közösségéhez: itt