Felhők felett – kirándulás Raxra

Ilyen, amikor az égiek velünk vannak, hétágra süt a nap és a lábunk tapossa a havat. Ez Rax.

Mesebeli táj. Bécsben Holle anyó idén nem volt olyan haj, de nagyvonalú, ám annál lelkesebben ténykedett vidéken, ott aztán kegyeit bőkezűen mérte. Jó egy órányira Bécstől, 85 kilométerre délre, Alsó-Ausztria második legnagyobb hegye, a Rax csúcsa havas, és tárt karokkal, hófedte lankákkal várja a túrázni vágyókat. Azokat, akik beleszippantanának a télbe, mielőtt az véget érne.

IMG_0916

IMG_0935

Mielőtt nekivágunk a hegynek, az Alpok lábánál fekvő falucska, Reichenau an der Rax is tartogat meglepetéseket. Bár ma már árnyéka magának, egykor előkelő és felkapott üdülőhelye volt a monarchiának. Azon túl, hogy számtalan túraútvonal innen indul, itt született, Ottó, az utolsó magyar király, IV. Károly fia, mégpedig a Wartholz villában. És talán az is érdekes, hogy a városkán halad át az 1873-ban létrehozott vízvezeték, mely friss alpesi vízzel látja el Bécs népét. A villa magántulajdonban van, nem látogatható. Előtte kert, kávézó és bolt található.

IMG_1024

IMG_1030

Rax már a monarchia idején is kedvelt célpontja volt a bécsieknek, akik hétvégenként tömegesen kirándultak erre, és jobb híján gyalogosan vágtak neki a meredek hegynek. Ez adta az ötletet, hogy ide felvonót építsenek. A felvetést tett követte, itt épült meg az ország első hegyi felvonója.

IMG_0895

IMG_0946

A „Rax-Seilbahn”, a kötélpálya építése már 1910-ben tervbe volt véve, de az I. világháború közbeszólt, így csak 1926-ra épült meg a függővasút. Azóta megállás nélkül, fáradhatatlanul húzza az igát, hozza-viszi a sok turistát. Félóránként lendül neki, a völgy és a hegy közötti 1017 méteres szintkülönbséget 8 perc alatt legyűri. 2160 méter hosszú a pálya, nem sok idő elmerülni a panorámában. A bátrabbak, vagy edzettebbek, akik télen is inkább túrázni, semmint siklani szeretnek, ma is gyalogosan vágnak neki a magasra ívelő meredeknek.

IMG_0941

IMG_0942

A Rax-fennsík, melyet körös-körül tiszteletet parancsoló, erőt, hatalmat fitogtató dolomitsziklák öveznek, mintegy 30 négyzetkilométeren terpeszkedik el. A fennsík legmagasabb csúcsa (a végállomástól 9 km-re található) Heukuppe, mely 2007 méter magasan ostromolja az eget, valahol a kivehetetlen távolban integet. Vele átellenben északon pedig Schneeberg nyúlánk csúcsa felfelé kúszva pöffeszkedik. Közéjük ékelődik be Höllental, vagy a Pokol-völgy, ahogy magyarul mondják.

IMG_0945

IMG_0950

Hatalmas lábnyomok, csak nem egy jeti, ki erre kóborog? Árnyékot vet nyomára a fenyő, de a rejtvény így is megfejthető. Hótalpasok vágtak neki a hegynek, vagy felkészülten érkeztek, vagy a túrához eszközt itt, a felvonó hegyi állomásánál, a Berggasthofban béreltek. (10 euró/fő)

IMG_0931

40

Odafent több túraútvonal fogad, én első nekifutásra a legkényelmesebbet választottam. A csúcsdöntésre most nem vállalkoztam, a Heukuppe megmászása legalább 6-7 óra, melynek végén a fenséges kilátás a kitartók jutalma. Én beértem ezúttal azzal, amit az Ottohaus hütte mellől láttam. Itt ragadtam, és a látványt szájtátva csodáltam. Aztán idővel mégis nekiveselkedtem, izgatott az is, mit tartogat Höllental nekem.

IMG_1019

IMG_0954 (1)

Bár a Rax fennsíkon nem vár sípálya, és nem is a szánkósok Mekkája, a hegyi levegő, a táj, a szívet-lelket gyönyörködtető panoráma, az alattunk egymással játszó felhők látványa fogva tart és marasztal. Nehéz búcsút venni és hazafelé indulni.

IMG_0996

Fotó: saját

Ha tetszett a poszt, csatlakozzon a Bécsi fekete Facebook közösségéhez: itt