Férfias étel egy echte, bécsi vendéglőben

Azoknak, akik tradicionális, bécsi fogadót keresnek, ahol echte osztrák ételeket ehetnek, ezt a helyet ajánlom. Autentikus környezet, több mint 150 éves múlt, kissé lestrapált bútorok, normális árak és finomabbnál finomabb ételek.  

Az épület már 1785-ben itt állt, mondjuk ez Bécsben nem ritkaság. Vendéglő jóval később, 1859-ben lett belőle, amikor egy kremsi majorosgazda, Josef Kallinger megvette, és telephelyét Bécsbe áthelyezte. Fogadóját Krems városához címezve belevágott a gasztronómia rejtelmeibe.  

img_6806.jpg

img_6812.jpg

Ha már Krems, tegyük hozzá nyomban, csodás kis város a Duna kanyarulatánál, Bécstől nem messze, ahová szívesen járnak az emberek vendégségbe. A Fogadó Krems városához elnevezés viszi tovább a lokálpatrióta alapító emlékét, merthogy a későbbi tulajdonosok is meghagyták a cégért.

img_6807_1.jpg

De nem csak azt. A berendezésen is alig változtattak. A hely varázsa és kedves bája a hátsó teremben található ősrégi tekepályája. A laktató adagokat a vendégek helyben le is dolgozhatják, ha kipróbálják, az óránkét 12 euróért bérelhető, matuzsálemkorú pályát.  

img_6817.jpg

img_6826.jpg

A fogadó a helybeliek kedvence, sok bécsi megfordul erre. A több mint 150 év alatt számtalan ismert, prominens vendég, művész, színész, zenész tért be ide. Egykor Lehár Ferencnek is ez volt a törzshelye.

img_6839.jpg

A konyhája ma is híres, de itt ne várjunk trendi ételeket. Némi túlzással, minden szerepel az étlapon, amit a császárság ideje alatt, és azóta felszolgál az osztrák konyha. A szakács ezúttal is remekelt, pazar „fickós” ételt készített el.

img_6895.jpg

A Férfias-gulyás (Herrengulasch), melyet másutt Fiáker-gulyásnak neveznek, nevét a fiákeresekről kapta, akik anno az omlós pörkölthöz tükörtojást, pirított kolbászt és ecetes uborkát is rendeltek, hogy így megpúpozva az ételt, biztosan jóllakjanak. Hozzá frissen csapolt, cseh sört, még a monarchiás időkből, ajánlott a pincér.

img_6872.jpg

Délben a fogadó menüt is kínál. Ma egy nagyom finom petrezselyemleves és rántott pulykahús, azzal a bizonyos, bécsi, nehezen utánozható krumplisalátával volt terítéken. 

img_6843.jpg

img_6905.jpg

Az ételek, a főfogások 10 és 16 euró között mozognak, Bécsben ezek közepes árak. Az általános vélekedéssel ellentétben, barátságosak a pincérek, nincs felesleges fecsegés, locsogás, vagy mogorva hallgatás, gyors és udvarias a kiszolgálás.  

img_6931.jpg

img_6924.jpg

Ahogy beköszönt a jó idő, nyílik a belső udvarra vezető ajtó, kerthelyiséggel bővül az étterem. Amíg erre várni kell, marad a benti kényelem. Este pedig a belsőségekkel bővített étlap köszönti az újonnan érkezőket, ínyenceknek szalontüdőt knédlivel és csirkemájat almával kínálnak.

img_6861_1.jpg

img_6890.jpg

Figyelem, a fogadó szombaton és vasárnap zárva! A Gasthaus zur Stadt Krems a 7. kerületben, a Zieglergasse 37. szám alatt található.

Fotó: saját

Ha tetszett a poszt, csatlakozzon a Bécsi fekete Facebook közösségéhez: itt