A férfidivat non plus ultrája Bécsben

A Knize a Grabenen. Hagyomány, minőség, elegancia és tökéletesség egy helyen. Extravagáns, egyedi, múlttal teli.

Belülről nem lehet fotózni, ezért csak kívülről, és több szögből tudom a boltot bemutatni. Régóta áll itt szerényen, a Grabenen. Egy egészen kis portál invitál beljebb, melyet nem kisebb név, mint Adolf Loos tervezett, íme, a kecses márványbemenetet.

IMG_9483

Aki hírét nem hallotta, és nem tud róla, az a kilincset le sem nyomja. Pedig érdemes beleszippantani egy kicsit a múltba. Több mint 150 éve, hogy a cseh Knize nevű férfiruha-szabó belevágott az iparba és a boltját megnyitotta. Minőségi ruhákra szakosodott, férfiaknak készített frakkot, öltönyt, szmokingot, vagy ami akkor éppen szokásban volt. Hamar híre ment a mesternek, jöttek is csapatostul a kliensek, arisztokraták, úri népek adták egymásnak a kilincset. Fellendült az üzlet.  A császári család is hamar odaszokott, szinte alapítása, 1858 óta, a Habsburgok szolgálatában állt a bolt. Hamarosan el is nyerte a megtisztelő, és ritkaság számba menő kiváltságot, a k. u. k. Udvari szabósági rangot.

IMG_9487

Aprócska bolt fogad, ahogy beljebb tesszük a lábunkat. Miután kigyönyörködtük magunkat és beleszippantunk a különleges illatú arcszeszükbe, menjünk tovább a falépcsőn az emeletre. Odafent ódon hangulat fogad, mintha megállt volna az idő, nem sokat változott az enteriőr. Ha beszélni tudnának a falak, sok híresség hangjától visszhangoznának.  A Loos által tervezett próbafülkében egykor nem kisebb nevek, mint Oskar Kokoschka, Lehár, Karaján, Josephine Baker, vagy Marlene Dietrich fordultak meg. Utóbbi fellépő ruhái között frakkot is tartott, amit itt varratott. Ma is arisztokraták, művészek és tehetős emberek a hűségesen visszajáró kliensek.

IMG_9002

Jöhet bármilyen divathullám, a Knize a minőségből nem enged. A végterméket Bécs mellett élvezi Berlin, Párizs, Prága és New York is. Hogy mi népszerűségének a titka? Mindenekfelett az elegancia, a minőség, az egyediség és a kézi munka. Ez Európa egyik legjobb szabászata, ahol 10 nap alatt készül el egy méretre szabott ruha, 7000 darab tűszúrás, öltés, varrás, ami egyben tartja, és ehhez jön még több mint 150 év hagyománya, tapasztalata és tudása. Meg is van az ára.

IMG_8995

Mióta a Knize család kivándorolt a tengeren túlra, a boltot, az egykor inas éveit itt töltő, Rudolf Nidersüss vezeti, irányítja és birtokolja. Bár a választékot bővíteni kellett, és a méretre szabott ruházatok mellett megjelentek más kiegészítők is, a bolt fő profilja az úri szabászat maradt. A Knize hozzátartozik Bécshez. Visszavisz a múltba és sajátos exkluzivitást ad a városi hangulathoz.

Fotó: saját

Ha tetszett a poszt, csatlakozzon a Bécsi fekete Facebook közösségéhez: itt