Fergeteges divatshow Bécsben, avagy az újradefiniált divat

Nem tudom, ki hogy van vele, de én mindig vágytam arra, hogy részese legyek egy a filmek és a glamour magazinok világából ismert divatbemutatónak. Olyan igazi nagyra, amilyeneket Párizsban, Londonban és New Yorkban tartanak, ahová meghívót csak a szűk elit kap, ahol a híresek és gazdagok randiznak. Az élményt Bécsben, ha nem is egészen ilyen értelemben, de megkaptam.

Bécs átmeneti időre a divat fővárosává lett. Csupa nagy nevek, Dior, Chanell, Lagerfeld, Moschino, Prada, Cloé, Louis Vuitton, Vivienne Westwood és még sok ismert, világhírű divattervező ruháiban gyönyörködhetünk, és nem is akárhogy, egy igazán pazar kiállítás kereti közt.  Elképesztő öltözékek, gombhegyekből, radíros ceruzákból kihozott műremekek, pikáns, elefántormánnyal megbolondított extravagáns darabok teszik különlegessé ezt az újraértelmezett, barokk környezetbe helyezett divattárlatot.

IMG_7417

IMG_7338

Vulgáris? Újraértelmezett divat. Ilyen címet kapott a Londonból, a Barbican Art Gallery-ből importált bemutató. Jó ízlés, közönségesség, a művészet hatása a divatra és fordítva. Párbeszéd, melyet két neves személyiség folytat. Az egyik Judith Clark, divattörténész, a másik pedig Adam Phillip pszichoanalitikus. Hogy milyen az ő viszonyuk a divathoz, olyan fogalmakhoz, mint puritanizmus, hordhatóság most megtudhatjuk.

IMG_7277

img_7319.jpg

Miközben ők polemizálnak, olyan kérdéseket felvetve, mint a divat és a közönségesség összefüggése, a túlfűtött szexualitás megjelenése, a hóbortok követése, az ízlés változása, a vulgáris fogalmának tisztázása, értelmezése a divat és a történelem tükrében, aközben mi, nézők, teremről teremre haladva rácsodálkozhatunk a reneszánsztól egészen napjainkig készült luxus kivitelű ruhadarabokra.

img_7298.jpg

Ami tegnap vulgárisnak hatott, ma divatos, holnap pedig a trendi kategóriába lép, és az lesz a mainstream, a fősodor. Az ízlés megítélése mindig kétséges és kérdéses. Amire tegnap fújjoltunk, azt holnap istenítjük, magunkra öltjük. Változunk a korral, ahogy a divat is idomul, hol diktál, hol követi az igényeket, vagy egyszerűen az orrunknál fogva vezet.

img_7287.jpg

img_7335.jpg

A klasszikus kultúra a divat nyelvére lefordítva. Milyen látszatot kelt a ruha, mit tükröz az alkotója, mit takar, amit hordunk, van-e üzenete? A haute couture exkluzív, egyedi készítésű divatcikkei hogyan hatnak, milyen viszonyban állnak a prêt-à-porter, a ready-to-wear, készre szabott, hordható ruhákkal.

img_7355.jpg

img_7403.jpg

A barokk környezetbe, Savoyai Jenő téli palotájának termeibe, belesimulnak az egytől egyig neves dizájnerek által alkotott, ritkán látható ruhaköltemények. A herceg, ha élne, biztos nagy megelégedésére szemlélné egykori otthonába költöztetett, igen figyelemreméltó öltözékeket. Megkockáztatom, talán még találna is kedvére valót, amilyen bohó, kicsapongó volt.

img_7423.jpg

Játék, szórakozás, okulás, kellemes időtöltés és elgondolkodtató kikapcsolódás, no és 120 műremek vár most arra, hogy új közönsége a látványt befogadja.

A kiállítás 2017. június 25-ig tekinthető meg.  

Fotó:saját

Ha tetszett a poszt, csatlakozzon a Bécsi fekete Facebook közösségéhez: itt