Filmfesztivál és kulináris élvezetek, mulatni tudni kell

A pálmák nem vetnek árnyékot, de azért minden kellék adott, ami garantálja a jó hangulatot. 66 napig tart Európa legnagyobb szabadtéri Film és kulináris fesztiválja Bécs szívében.

Csodás kulisszák között, a Rathausplatzon, a Városháza előtti téren épült fel a szabad ég alatti mozi. Idén 27. alkalommal került fel a hatalmas, 300 négyzetméteres kivetítő vászon az impozáns neogótikus épület falára, melyet a nézőtér félkaréjba fog körbe.

IMG_1997

De mintha a vetítés csak ürügy lenne, a film pedig desszertként kerülne a menübe, hisz számos étterem települt a térre, az osztrák konyha finomságai mellett a világ gasztronómiáját felsorakoztatva. Grimm meséje, a „Terülj, terülj asztalkám!” kel életre, az ínyencek legnagyobb megelégedésére.

IMG_2143 IMG_2044

Szisztematikus rendben sorakoznak az éttermek, mintha idén nagyobb lenne a rend. Külön kasszánál állnak sorban az emberek, itt veszik fel a rendeléseket, itt is fizetnek, majd a számlával a pulthoz mennek. Az egész nagyon flottul megy. Színvonalas a berendezés, mindenütt kitéve a mintaételek, nem kell magyarázkodni, étlapot böngészni, elég csak rábökni arra, ami megtetszett, és máris készíti a séf az ételt.

IMG_1946

IMG_2077

A sort egy hajóra emlékeztető felépítmény nyitja. Homokkal, vízzel, kaviccsal igen dizájnosra csavarva. 6 körül még lézengtek az emberek, de egy óra elteltével szinte már nincs szabad hely. És még hol a naplemente, a buli kezdete.

IMG_1928

Van itt minden, mi szem-szájnak ingere, az ausztrál konyha jellegzetes ételétől, a kengurutól kezdve, a mexikóin át, az orientális, a vietnámi, az indiai, a japán konyha is egzotikus falatokkal vár, ízelítőt kínál.

IMG_2084

IMG_2087

IMG_1973

IMG_1975

Ha elteltünk a húsokkal, a halakkal, a burgerekkel, és maradt még a hasunkban hely, Ferenc Jóska kedvencét, a smarnit, a császármorzsát (Kaiserschmarrn) érdemes megkóstolni, majd egy finom, hűtött koktéllal, vagy Aperol fröccsel leöblíteni.

IMG_2102

IMG_2098

IMG_1949

Minden, ami a gasztronómiában ma menő, itt fellelhető. A séfek bolondoznak, mit nekik a lenyugvó nap ereje, a felforrósodott sütővel nem vethető össze. Délelőtt 11-kor nyitnak, és egészen éjfélig dolgoznak, ahhoz képest igen vidáman elvannak.

IMG_2067

IMG_1984

IMG_2083

Élni tudni kell. Az osztrákok ebben verhetetlenek, hihetetlen jó érzékkel szerveznek fesztiválokat, kulináris élvezetekkel tűzdelt rendezvényeket. És ami a fő, van rá fizetőképes kereslet.

IMG_1988

IMG_2075

IMG_1990

A sötétedés beálltával kezdődik a vetítés, addigra meg is telik a nézőtér. Az emberek jóllakottan hátradőlnek, és átadják magukat a művészetnek, a kulturális élménynek. Terítéken a zenés filmek, klasszikusok, pop és dzsessz. Olyan nevekkel, mint George Michael, akinek a „Live in London” koncertfilmjét vetítik le, de „fellép” a Rolling Stones, a The Doors, a Depeche Mode és egy este erejéig Bob Dylan is megjelenik a vásznon. A klasszikus zene rajongói is csemegézhetnek, jut nekik is a programból bőven, Puccini Bohémélete, vagy a Bécsi Filharmonikusok újévi koncertje.

A fesztivál szeptember 3-ig tart.

Fotó: saját

Ha tetszett a poszt, csatlakozzon a Bécsi fekete Facebook közösségéhez: itt