Frei kávézó Bécsben, 70 féle egzotikus kávérecepttel

Nagy bátorságra vall Bécsben, ahol a kávéházi kultúra évszázadokra nyúlik vissza, és szinte egymást érik a történelmi múlttal rendelkező helyek, kávéházat nyitni. De aki mer, az nyer, és Szatmári Erika elég bátor ember.

De talán pont azért kihívás Bécs, mert ha valahol, akkori itt értékelik a fekete nedűt, és figyelemmel kísérik a legújabb kávéfogyasztási trendeket. A bécsiek e téren igen kifinomult ízlésűek. A Frei kávézó nemcsak felvette a versenyt, de magasra is tette a lécet. Aligha akad még egy lokál, ahol ennyiféle, fajta kávét mérnek. 70 féle recept, és ehhez jönnek még a különféle elkészítési módok.

img_7567

A Freit nem sokat kell keresni, az 1. kerületben, a Schwedenplatztól csupán pár utcányira, egy saroképületben székel. Színes, hangulatos belső dizájn, mely világ körüli utazásra invitál. Az élményt helyben át is éli az ember. A kávézóban, feltéve a falra, több kontinens különféle kávéja, a pulton eszenciák és fűszerek, a levegőt isteni kávéillat tölti meg. Kényelmes ülőalkalmatosságok hívogatnak, csendes sarkok, meghitt zugok, van hová visszahúzódni, ha intim beszélgetésre vágyunk.

img_7572

img_7573

Az asztalon kávélap.  Igen figyelemre méltó és olvasmánynak sem utolsó ez a 40 oldalas menüsor. Egzotikus tájakra, messzi földek kávéültetvényeire repít, távoli országokba, ahol emberek tízezrei szedik hajlongva a cserjéről a babot. Nem könnyű választani, de van kitől tanácsot kérni. „Sokan elbizonytalanodnak, amikor meglátják, hányféle kávéból választhatnak. Ilyenkor a segítségükre sietek, kávéivási szokásaikról kérdezgetem őket, és igyekszem eltalálni az ízlésüket. A sötétebb pörkölésű dél-amerikait a bécsieknek még szokniuk kell, itt jobban megy a világosabb, erősebb kávé.”

img_7622

img_7594

Mindezt a lokál tulajdonosa, üzletvezetője és egyben fő baristája, Erika meséli, aki Budapesten szeretett bele a Frei kávézókba. Miután közgazdászként végzett, és épp munkát keresett, az egyik barátja adta az ötletet, hogy akár ő is nyithatna ilyet. Frei Tamás, az ismert tévés és író, a világot járva, a legegzotikusabb helyeken, eldugott kávéültetvényeken kóstolta a kávécserje terméséből készült nedűket, és mint nagy kávéimádó tapasztalatait és tudását ebbe a vállalkozásba fektette bele, amihez különleges Franchise-rendszert is rendelt.

img_7648

A Cafe Frei nemzetközi kávéházlánccá nőtte ki magát, mely a világ számos országának kávékülönlegességeit gyűjtötte egybe. A bécsi ezek egyike. A dizájn és a választék itt is ugyanaz, mint amilyet a vendégek Pesten már megszokhattak. A 70 féle kávékülönlegességnek mind más az elkészítési módja. A presszó alapú kávékhoz kétféle kávébabot használnak, dél-amerikait és afrikait, a japánok csepegtetik a kávéhoz a vizet és ehhez párosítanak különféle, egzotikus ízeket. Az arab kávét pedig 300 fokos homokon főzik. Minden kávé 100% arabicából készül. Erikának kedvence valamennyi kávékonyhában van, de a tokiói csokoládés-málna nála a favorit. És aki otthon is vágyik hasonló élményre, az a Cafe Frei saját pörkölőüzeméből érkező, egyedi kiszerelésű kávékat meg is veheti, melyet kívánságra a helyszínen szívesen meg is őrölnek.

img_7601

img_7598

Egy finom kávéhoz 3 dolog elengedhetetlen, tudjuk még meg. Kiváló minőségű kávébab, jó víz és remek kávéfőző gép. Nos, itt mind a három adott, sőt még annál is több, a kávé minősége nem kérdés, ehhez jön a kiváló alpesi víz, a gép pedig Olaszországból érkezett. Mindenki csodálja ezt az aranyozott, dizájnos szerkezetet.

img_7578

És hogy milyen volt a bécsiek reakciója, ennyiféle kávét látva? Döbbenet, kíváncsiság és értetlen csodálkozás ül ki az arcokra, amikor szembesülnek a választékkal. De alapvetően nyitottak, hogy a szeretett melange-uk helyett mást is megkóstoljanak. Kávélapot egyébként sokan visznek magukkal. Van, aki érdeklődve tanulmányozza, hosszasan olvasgatja, lapozgatja. Végül is ráérős a bécsi kávéházi kultúra. Pláne, ha egy kis magyaros virtussal van megbolondítva. (x)

img_7663

Cím: Bécs, 1. kerület, Salzgries 3.

Fotó:saját

Ha tetszett a poszt, csatlakozzon a Bécsi fekete Facebook közösségéhez: itt