Frissen csapolt Budweiser ropogós csülökkel, kell ennél jobb?

A 97. szezonját kezdte a Práter híres-neves „svájci háza”, a Schweizerhaus, a csülökimádók és sörivók régi nagy kedvence.

A Práterben minden út ide vezet, vagy legalábbis átszeli a picinyke teret, ahol a messze földön híres csülkös vendéglő székel. Nem véletlen ám a fogadó népszerűsége, volt ideje, hogy bevésődjön a bécsiek fejébe. 250 éve legendák sora övezi a kerthelyiséget. A fogadóról már 1716-ban említést tettek, igaz, nem mélyrehatóan, de nyomára akadtak egy úti beszámolóban.

IMG_8080

A Práter akkoriban a császár magánterülete volt, nem is volt bejárása ide csak az úri társaságnak, amikor a Schweizerhaus elődje, egy aprócska hütte már fogadta az erre vadászó nagyurakat. Nevét egyesek szerint onnan kaphatta, hogy a külseje hasonlított a svájci menedékházakra. Később ugyan más neveken is illették, előbb lett „A dohánypipához” címezve, ez a tájt volt, amikor az úri körökből száműzték a dohányosokat, akik itt oltalomra találtak, de címezték „Az orosz cárhoz” is, aztán még viselte a „Svájci tejgazdálkodás” nevet is.

IMG_8011

Aztán hol bezárt, hol kinyitott, mígnem 1920-ban átvette a mai tulajdonos apja, Karl Kolarik, aki a fogadót Bécs-szerte ismertté és népszerűvé tette. Azt mondják, amikor az idősebb Kolarik elvetődött Csehországba, és ott belekóstolt a Budweiserba, azon nyomban tudta, ez kell a fogadójába. Rendelt is rögtön pár akóval, hogy tesztelje, milyen a keletje. Jó szimata volt az öreg Kolariknak az üzlethez, nem tévedett, a cseh sörnek akkora sikere lett, hogy attól kezdve mással nem is kísérletezett.

IMG_8029

Az étlapon cseh és osztrák ételek szerepelnek, persze legnagyobb népszerűségnek a csülök örvend. A monarchia korát időző sörkert szinte folyamatosan tele törzsvendégekkel. Sokan alig várják a március 15-ét, a tavaszi, nyári évad kezdetét, amikor megnyitja hatalmas, zöldre festett rácsos kapuit a kerthelyiség. A fogadó lugasos és roppant hangulatos kertje egészen október 31-ig áll a vendégek rendelkezésére.

IMG_8009

Ha süvít a csípős tavaszi szél, vagy ha éppen rekkenő a hőség, vagy ha odakint már nincs szabad asztal, hoppon akkor sem marad senki, a fedett termekben mindig van szabad hely. Főszezonban az sem ritka, hogy több száz ember tolong ételre várva. Kultikus étterme ez a mulatni vágyóknak, a kulináris élvezeteket hajszolóknak. Lassan beindul a nagyüzem, hektó számra csapolják majd a sört és tonna számra sütik a csülköt.

IMG_8072

IMG_8049

Fotó: saját

Ha tetszett a poszt, csatlakozzon a Bécsi fekete Facebook közösségéhez: itt