Fromme Helene. Mond ez neked valamit?  

50 éve jegyzik az echte bécsi éttermek között a közkedvelt Fromme Helenét. És hogy honnan e furcsa név? Megtudod, ha a posztot tovább olvasod.

E név a magyar olvasóknak nem sokat mond, pedig a verses, rajzos történetfüzér alkotója Németországban még múzeumot is kapott. Wilhelm Busch, az alkotó, a világon az első képregényíró, számos nyelvre lefordított Max és Móric című művével futott be még az 1800-as években. A Die fromme Helene, A jámbor Ilona című műve, egyik későbbi képregénye, ugyancsak nagy népszerűségre tett szert, különösen német nyelvterületen.

IMG-3671

60

Hogy miért pont ez lett az étterem neve? Nos, a játékosság a családtól nem idegen. A mostani tulajdonos, aki már 20 vezeti a lokált, tősgyökeres színész család sarja, kinek nemcsak anyja, apja, de még a nagyapja is a színpad rabja volt. Így nem is csoda, hogy a falakat színészek portréja borítja, és hogy egymásnak adják a kilincset az ismert színházi emberek, második otthonuknak tekintik az éttermet.

IMG-3661

IMG-3663

Ez az igazán hangulatos lokál egyébként hagyományos konyhát visz, aki jó bécsi ételekre vágyik, azoknak tiszta szívvel ajánlom. A Rathaus mögött található étteremben nyáron kellemes kerthelyiség várja a vendégeket, akik a hideg idő beálltával már bent ücsörögnek.

IMG-3659

IMG-3664

A belső enteriőr barátságos, az étlapról jellegzetes bécsi ételek köszönnek vissza, olyanok, mint a májgombócos és palacsintatésztás húsleves, de van bécsi borjú és tányér leves. Húsfélékből nincs hiány, marha, disznó, borjú, pulyka van terítéken, de aki halra vágyik, az sem marad éhen.

IMG-3676

IMG-3678

Az árak tűrhetőek, a porciók szépek. Ám a korral is haladni kell, a vegások sem távoznak üres hassal. Sültzöldség, pirogok, házi tojásos nokedli, és ha marad még hely a desszertnek, azt is érdemes megkóstolni. Mondják a csokis-diós felfújtja, csokiszósszal és tejszínnel megbolondítva valami fenséges.

Fotó: saját/wikipedia

Ha tetszett a poszt, csatlakozzon a Bécsi fekete Facebook közösségéhez: itt