Gigantikus gömbök lebegnek a Karlskirche (Károly templom) belsejében

Két hatalmas buborék, amit isten házába varázsolt egy művész. Ég és menny közt lebeg, várja, hogy meglesd! Különleges attrakció vár azokra, akik idén a Karlskirchét ejtik útjukba.

A padló és a kupola között, fent a magasban, mégis, mintha karnyújtásnyira, lebeg két óriás, 7 és 10 méteres átmérőjű, átlátszó, gömbölyű buborék, melynek levegő tölti ki a belsejét. A látvány önmagában csodás, játékra inspirál. Felnagyítva és megkettőzve a teret, visszatükrözi a meseszép barokk elemeket, de csak a fele, mely tükörrel van körbevéve. Magunkat is látjuk benne, aprócskára összetöpörödve.

„Aerocene”. Ez az alkotás neve. Tomás Saraceno kreativitásának eredménye. Az argentin művész egyébként nem ismeretlen Bécsben, volt már tárlata a Belvedere 21-ben jó pár éve. Tomás Saraceno egyébként buborékinstallációiról ismert, bár eredetileg építészként végzett. Miután tanulmányait Buenos Airesben befejezte, áttelepült Frankfurtba, hogy tudását kiszélesítve látásmódját más dimenziókba rakja.

Installációját a templom középső hajójába helyezte. Az egyiket, méghozzá a kisebbiket szédítően magasba, a kupola tetejébe rakta, ott lebeg csillogóan, felfelé csalogatva. Olyan, mintha mennybemenetelt szimbolizálna. Erős a vágy, hogy fentről, közelről is lássuk e csodás alkotást. Nem is kell hozzá különösebb biztatás, így az ember hamar liftbe száll. Odafent a kisebbik, hétméteres gömb, már-már orrba bök.  Megcsillant rajta a nap sugara, és a tükröződést még jobban hangsúlyozza. Méghozzá 74 méter magasban.

A legfelső, apró kupola is ott táncol rajta, ahová pár éve magam is felmásztam. Minden félelmemet legyőzve, a restaurálást végző szakembereket kikerülve, egy rozoga állványon remegő lábakkal mentem fel ebbe az ijesztően szédítő tetőbe. Megismételhetetlen élmény marad örökre. Mutatom, mit láttam anno a csúcsra jutva.

A két gömb alakú forma mintha magától lebegne, nincs semmiféle függeszték körülötte. Hogy mit tartja a gigantikus méretű, vízilabdaszerű buborékokat fenn? Hát nem isten keze. A tudományos magyarázata annyi a dolognak, hogy a buborékokba meleg levegőt fújnak, mely könnyűvé teszi a monstrumokat, és megakadályozza, hogy azok lehuppanjanak.

A kezdeményezés még Európában is ritka, igaz, Bécsben volt már arra példa, hogy beengedtek a kortárs művészeket isten házába (jezsuiták temploma, Votivkirche). És ez még csak a kezdet. Ennél jóval többet ígérnek, több kiállítást is terveznek a jövőben, a templom baráti és patrónus körének köszönhetően. A Karlskirche kortárs művészeknek ad a későbbiekben is otthont, hogy a templomba még több embert bevonzzon. Magasra tették a mércét, majd látjuk, mi jön még.

Hely: Karlskirche, Karlsplatz, 4. kerület

Látogatható: hétfő-szombat: 9.00 – 18.00 óra között, vasárnap 12.00 – 19.00 óra között (belépő: 8 euro)

Az installáció egy éven át lesz látható.

Fotó: saját és internet

Ha tetszett a poszt, csatlakozzon a Bécsi fekete Facebook közösségéhez: itt