A görög negyed Bécsben

A Schwedenplatztól indulva a Stephansplatz felé haladva rögtön forduljunk balra. Ott van a Griechengasse, a görögökről elnevezett utcácska. Csendes, sikátoros, nem is hinnénk, hogy a császárvárosban járunk.

A 18-19. században görög-ortodox kereskedők, kézművesek keveredtek erre, és telepedtek le. Itt ütöttek tanyát és a környéket szép lassan belakták. Amit létrehoztak, egy igazán kedves és történelmi szempontból is izgalmas terület, melyet a Griechengasse, a Hafnersteig, és a Fleischmarkt fog közre. Bár ma már nem számottevő a görögök száma a fővárosban, lényegesen kevesebben vannak, mint a múltban, a negyed máig őrzi a nevüket, elsősorban az ide felhúzott ortodox templomoknak és Bécs legismertebb kocsmájának köszönhetően.

IMG_3023

Már rögtön az utca elején egy érdekesség, itt található Bécs egyik legrégebbi világi épülete, az úgynevezett Steyrerhof. Nevét Ulrich von Steyrről kapta, aki 1421-ben a házat az utódaira hagyta. Bár a házat többször renoválták, a kor divatjához alakították, azért szerencsére maradtak fent eredeti, a 13. és 18. századból származó részletek, amiben a ma embere gyönyörködhet.

IMG_2987

IMG_2989

Vele átellenben áll a görögkeleti templom, melyet az itt élő etnikum elsőként épített meg. Oldalán egy emléktábla, melyet az ismert író, forradalmár, a görög függetlenségi háború élharcosa, Rhigas Velestinlis-Pheraios halálának 200. évfordulójának emlékére helyeztek ide. Két évvel halála előtt megfordult Bécsben, dalaival, írásaival tüzelve az itt élőket. Apropó, a görög 10 centesen ma is ott a képe.

IMG_3164

IMG_2994

Mielőtt befordulunk a szűk sikátorba, vessünk egy pillantást az előttünk álló házra gótikus stílusban épült házra, annak is a falára, melynek mélyedésében egy 17. századból, a barokk idejéből származó Madonna és lámpás húzódik meg.

IMG_2998

IMG_3000

Szűk, macskaköves sikátoron visz tovább az utunk, a házak karcolják az eget, már-már összeérnek, gótikus ívek kötik össze őket. Mintha romantikus andalgásra találták volna ki a helyet. Nem is hinnénk, hogy itt egykor, egészen 1912-ig, lovas kocsik közlekedtek. Egy tábla hívja fel erre a figyelmet, mely útmutatást ad az erre közlekedőknek, óvatosságra intve őket. A vakolatot védendő gömbölyű kis ütközőket is építettek, hogy a házak fala ne sérüljön meg.

IMG_3016

IMG_3056

Kiérve a sikátorból máris ott a Griechenbeisel, Bécs egyik legrégebbi, 1447-ban alapított fogadója. A belső udvarában lévő lakótorony 12. századi, de az épület is majdnem olyan régi, ha nem régebbi. A kocsma egyik cégérét, a legendás Lieber Augustint borostyán futja körbe. Hatalmas dudával a kezében, mintha még ma is fújná a magáét, dalait, melyekkel megríkatta a vendéglő közönségét, amikor elmesélte, miként került a pestis áldozataival együtt ő maga is tömegsírba. Ma a bejárat alatti pincében raboskodik. Az idők folyamán sok híres ember megfordult itt, köztük Mark Twain is.

IMG_3048

IMG_3038

IMG_3052

Vele átellenben áll a tolerancia háza, a Toleranz-Haus. Egykor ennek a helyén, körülbelül abban a magasságban, ahol most II. József császár aranyba öntött profilja néz ránk, az alatta felirattal: „Mulandó ez a ház. Nem úgy József híre. Ő türelmet, toleranciát adott nekünk, halhatatlanságot viszont ő kapott.”, hirdették ki a türelmi rendeletet, mely szabad vallásgyakorlást és hivatalviselést biztosított egyes felekezeteknek, így a görögkeletieknek is.

IMG_3074

IMG_3910

80 év is eltelt, mire a görögök a tettek mezejére léptek, és felépítették maguknak a Szentháromsághoz címzett ortodox templomot, a Griechenkirchét. A bizáncias stílusú homlokzat átépítésében nem kisebb név, mint Theophil Hansen közreműködött. A kívülről is igen impozáns ortodox imaház belülről zavarba ejtő pompával fogad. Egy darabig biztos tátjuk majd a szánkat. Márvány előcsarnok, aranyba borult oszlopok, féldrágakövek a falakon, hihetetlen, már-már hivalkodó gazdagság. A templom építését a tehetős bécsi görög kereskedők finanszírozták.

IMG_3133

IMG_3137

Fotó: saját

Ha tetszett a poszt, csatlakozzon a Bécsi fekete Facebook közösségéhez: itt