Ha nincs jobb ötleted, szilveszterezz Bécsben

11 színpad és helyszín, kilométerben sem csekély szilveszteri ösvény. Aki szeretné végigjárni, és az összes programot látni, annak ugyancsak igyekeznie kell, hogy éjfélre maradjon ereje koccintani és hajnalig táncolni.

A világ számos országában szokás, hogy az emberek az óévet tömegesen egybeverődve, utcán és tereken összeölelkezve búcsúztatják. Bécsben ez már 28 éves hagyomány. Már hosszú évek óta több mint félmillió ember látogat el Bécsbe, szilveszter éjjelre. Idén újabb rekordra számítanak. Ilyenkor az egész város egy hullámzó, pulzáló tömeg, mely egyik helyszínről a másikra siet, hogy belehallgasson a fellépők zenéjébe. Ami a zenei választékot illeti, igyekeznek mindenféle igényt kielégíteni, lesz soul, blues, funky, diszkó, dzsessz, és az itteni nagy kedvenc, az ausztro-pop, no és a valcer sem marad el. Mindehhez 70 standon kulináris élvezeteket ígérnek, kínálnak majd gulyást, serpenyős étkeket, virslit, császármorzsát, és öblítésként puncsot, forralt bort és természetesen pezsgőt. Jöjjenek a részletek!

IMG_1502_1

Rathausplatz, Városháza: az utóbbi 50 év legnagyobb hitparádéja, éjfélkor tűzijátékkal 

Ha minden igaz, itt lesz a legnagyobb buli a városban. Már délután 2-kor nyitnak, az utóbbi 50 év nagy slágereivel alapoznak. Olyan ismert bandák, mint a Ballroom Rockers, a Fräuleinwunder, az Insieme, a FreeMenSingers és a Radio Wien DJ-je, Johannes Willrader diktálják a ritmust, izzítják a hangulatot. Az est fénypontja az éjféli tűzijáték lesz, azt követően pedig Strauss zenéjének, a Duna keringőnek ritmusára átcsúszunk az újévbe. A buli hajnal 2-ig tart. (Fotó: ©stadt wien marketing)

image_gallery

Az újév első napján, reggel 10-kor nyitnak a standok. A früstük mellé igazán pazar programot kapunk, a hagyományos, újévi koncertet a nagy kivetítőn élőben nézhetjük meg, a Bécsi Filharmonikusok közreműködésével és Riccardo Muti vezényletével. Az előadást délután 2 óra körül megismétlik.

Freyung: szilveszteri parti gyerekeknek, slágerek és ausztropop a felnőtteknek

Délután 2 és este 6 között a kicsiké a terep, a tarkabarka „okidoki show” látható majd a színpadon. Ezt követően 19.00 órától többi között Robert Steiner, Rolf Rüdiger, a Ratte Österreichs, és Kater Kurt lépnek fel, népszerű slágerekkel kápráztatják a felnőtteket elé, egészen másnap hajnal 1.50-ig.

IMG_9690

Az Am Hofon a soul, az R&B és a funk szerelmeseit várják

Délután 2 órától hajnal 2-ig egymásnak adják a mikrofont a zenekarok. Többi között fellép a The New Commitments, a HPRC, Gisele Jackson & Club 54, Bad Powells, majd egy v endég DJ-s gondoskodik a szilveszteri hangulatról.

IMG_9679

A Graben Bécs legnagyobb báltermévé alakul

Csodás miliőben szabadtéri bálteremmé alakul a Graben, ennél szebbet aligha képzel magának az ember, hogy áttáncoljon az éveken. De nemcsak keringőzhetünk, hanem standard táncokat is járhatunk, profi táncosok tanítják majd a társaságot. Jó mókának ígérkezik, és a szilveszterhez már régóta hozzátartozik. Délután 2-től hajnal 2-ig tart a ramazúri.

IMG_9644

A Stephansplatz: valcer és Big Bands

A Stephandom tövében minden évben rögtönzött színpadot állítanak fel, ami az idén sem marad el. Egy osztrák pop duó, a The Carpats ígér vidám perceket saját szerzeményeikkel, és a ma slágereivel. Az esti keringőzéshez egy osztrák szalonzenekar adja meg a hangulatot, fülbemászó operettslágerekkel készítve fel a táncra a társaságot. A buli hajnal 2-ig tart.

IMG_9606

Kärntner Straßén a diszkó és a popzene kedvelőinek szól a zene

12 órán át, délután 2-től másnap hajnal 2-ig a legismertebb dallamok, számok, forró ritmusok késztetik megállásra az arra járót, a legismertebb digitális DJ-k zenéjével fűszerezve.

IMG_2035

Neuer Markt: parti és klubzene

Akik szeretik a digitális DJ zenét, azoknak itt a helye. Bármilyen hideg is lesz, forró hangulatot ígérnek a zenészek. Ennél a színpadnál is hajnal 2-ig tart a parti.

IMG_9808

Herbert von Karajan-Platz: élő közvetítés a nagy kivetítőn a Bécsi Állami Operaházból

Az örök kedvencet, ami nélkül a szilveszter Bécsben elképzelhetetlen, élőben élvezhetik azok is, akiknek az előadásra már nem jutott jegy. Johann Strauß Denevér című műve este 7-kor csendül fel az operaházban. Előtte, délután 2-től egy válogatást kapunk az év legszebb opera- és balettelőadásaiból, egészen 0.15-ig. Másnap, január 1-én pedig az újévi koncertet nézhetik és élvezhetik élőben az erre járó vendégek.

IMG_3598

Ugyanitt január elsején 11.15-kor élőben közvetítik a Bécsi Filharmonikusok Újévi koncertjét, ezt követően megismétlik az előző esti válogatást, majd este 7-től ismét a Denevér dallamos zenéje csendül fel.

A Zene háza – Haus der Musik

Szilveszteri meglepetés a zene rajongóinak, azoknak, akik egy újévi koncertet maguk is szívesen eldirigálnának, különösen akkor, ha a Bécsi Filharmonikusok kiváló zenészei játszanak. A Zene háza a szilvesztert múzeumlátogatással kezdő családosokat, kicsiket és nagyokat tárt karokkal és nyitott ajtókkal várja. (Fotó: ©www.hausdermusik.at)

unnamed

www.hausdermusik.at

Práter: közös buli és zenés tűzijáték

A Práter a rakétákat este 8-kor gyújtja be, akkor kezd a Radio Wien „DJ Simonnal”, majd este 10-kor a Sam Brisbe & Steam lép fel, pop, soul és reggae zenével, majd egy rövid szünetet követően, éjféltől hajnal 2-ig rányomnak még egyet. Az est tagadhatatlan fénypontja a zenés tűzijáték lesz. (Január elsején 11.15-kor a Práter kivetítőjén is élőben közvetítik a Bécsi Filharmonikusok Újévi koncertjét.) (Fotó: © youtube)

maxresdefault

Aspern Seestadt: családias szilveszter, bécsi zenészekkel

Délután 2 és 5 között színes gyermekprogramokkal várják a családosokat, 17.30-tól pedig tánckurzust tartanak. Este 8 órától a Wayne & the Rolling Rockets lép fel, akiket 10 órától a Kult-Formation Wiener Wahnsinn vált fel, hogy szilveszteri hangulatot varázsoljanak az új városrész lakóinak. (www.aspern-seestadt.at)

IMG_9554

MINDEN KEDVES OLVASÓMNAK BOLDOG ÉS SIKERES ÚJ ÉVET KÍVÁNOK!

Fotó: saját/címlapfotó: © www.weichnachtsmarkt.co.at/Foto Fally

Ha tetszett a poszt, csatlakozzon a Bécsi fekete Facebook közösségéhez: itt