Hol korcsolyázzunk Bécsben

Az 1900-as években több mint 100 helyen lehetett korcsolyázni Bécsben. Hagyomány ez a javából, no, és végtelen szerelem, mely a jégen terem, és a múltból ered. Se hó, se hideg, de korcsolyázni, ha nem is ennyi helyen, lássuk, hol lehet mostanság Bécsben.

A bécsiek mindig is szerettek korcsolyázni, már Mária Terézia idejében is rendeztek az udvarban korcsolyaünnepeket, de akkortájt csak a nemesek hódoltak az akkoriban úri passziónak tartott hóbortnak. Aztán szép fokozatosan megadta magát a nép. (fotó: ©http://www.wev.or.at/)

150_jahre_wev

Az egyik legrégebbi korcsolyapálya a városban a Bécsi Koncertház mellett, a Városliget szomszédságában áll. A Bécsi Korcsolya Egyesület, melynek pályája egészen március 4-ig várja a vendégeket 6 ezer négyzetméteren, 1867-ben alakult meg. A jelenlegi helyet a nagyközönségnek 1901. január 6-án nyitották meg. Azóta is nagy kedvenc a bécsiek körében. Hétfőnként a kerületi újságot bemutatva, vagy valami zöldet magunkra aggatva két jegyet adnak egy áráért már évek óta (kivéve az ünnepnapokat, akkor a kedvezmény elmarad). Csütörtökönként a ’70-es, ’80-as évek slágereivel buzdítják mozgásra a közönséget este 7 és 9 óra között. Tánckurzust is tartanak fiataloknak, idősebbeknek, kezdőknek és haladóknak. Idén sem marad el a jól bevált „sárga nap”, amikor bármilyen sárga ruhát öltve egy jegy áráért két embert engednek a jégre. Péntekenként diszkózene, amikor a felnőttek, ha párban érkeznek, fél áron mehetnek be.

IMG_5011

koncertház

Cím: 3. kerület, Lothringerstraße 22. Részletek az alábbi weboldalon: itt

Ha nem is a házak felett, de közel az éghez, egy ház lapos tetős részén helyezkedik el, remek kilátást adva a betérőknek, a korcsolyázás szerelmeseinek az Engelmann jégpálya. Kevésbé ismert, ám igen kedvelt. Ez a világ első, tehát legrégebbi műjeges pályája, legalábbis ahogy a leírás mondja, és talán említenem sem kell, ez is komoly, 100 éves múlttal iratkozott a listára fel. Hokisok is használják a pályát és oktatást is vállalnak. A nagyközönségnek pedig péntekenként 19.00 és 21.30 között diszkót tartanak (kivéve ünnepnapokon), egészen március 11-ig. (Fotó: © http://www.engelmann.co.at/)

engelmann_6.1.2014_0018

Cím: 17. kerület, Syringgasse 6-8. Részletek az alábbi weboldalon: itt

Az Eisring Süd pálya kicsit messzebb van a központtól, délre terül el, és az időjárástól függetlenül folyamatosan üzemel. A régi sportcsarnokot, ahol a hokisok edzenek, hétvégén a korcsolyázó családosok kapják meg. Megfizethetetlen, hogy kint a szabadban, bár ez időjárás függő, és bent a csarnokban is korizhat az ember. Szombatonként itt is DJ fogadja a vendégeket. (fotó: ©http://www.eisringsued.at/cms/index.php/fotos-vom-eisring-sued.html)

20d9675cdd_jpgeiringsud

Cím: 10. kerület, Eisring Süd, Windtenstrasse 2. Részletek az alábbi weboldalon: itt

A Jégsport Központ Kagran Ausztria legnagyobb, fedett pályás sportlétesítménye, melynek csarnoka jéggel van beterítve. Befogadóképessége eléri a 7000 főt. Szombatonként diszkóval várják a vendégeket, akik zenére csúszkálhatnak a jégen. A nagyközönség nem járhat ide mindennap, a nyitvatartásról és a használat rendjéről a honlapon tájékoztatnak.

img_5938

Cím: 22. kerület, Attemsgasse 1. Részletek az alábbi weboldalon: itt

Az Eisstadthalle fedett csarnoka a jeges sport szerelmeseit nyáron is várja. Egész évben szerveznek oktatást a kicsiknek és adnak korcsolyázásra lehetőséget mindenkinek. A pálya a Wiener Stadthalle C épületében található. Szombatonként forró ritmusok várják a jégen siklókat és a piruettezni vágyókat. Mielőtt útnak indulunk, tájékozódjunk a nyitvatartásról a honlapon. (fotó: ©http://www.eisstadthalle.at/)

imager

Cím: 15. kerület, Vogelweidplatz 14. Részletek az alábbi weboldalon: itt

Ráadásként van még egy titkos favorit. A bécsiek, kivált, akik a közelben laknak, alig várják, hogy befagyjon az Öreg-Duna vize, hogy birtokba vegyék és hokizzanak, korcsolyázzanak rajta. Egyelőre az időjárás nem kegyes, váratja e téli sportba szerelmeseket. (Amúgy, ha az Öreg-, és az Új-Duna vize befagyna, az alkalmi pályákat mindenki saját felelősségére használhatja, nincsenek sehol tiltó táblák kitéve, csúszkál bárki saját örömére.)

IMG_4182

IMG_4304

Cím: 22. kerület, Öreg-Duna, Kaiserwasser, Duna-sziget

Fotó: saját

Ha tetszett a poszt, csatlakozzon a Bécsi fekete Facebook közösségéhez: itt