Igéző orchideák – nemzetközi kiállítás és vásár Bécsben

A Bécsi Orchidea Társaság idén ünnepli fennállásnak 25. évfordulóját és ez lesz a 12. alkalom, hogy természetes fényt adó környezetben, a Blumengarten Hirschtetten két üvegházában rendezi meg a Nemzetközi Orchidea- és Tillandsiakiállítást Bécsben. Idén sem lesz hiány meglepetésekben.

Bár az orchidea nem a tavasz hírnöke, idén annak is elmenne. Akiknek elege van ebből az semmilyen időből, a télből tavaszba szökőből, a Hirschtetten Virágkertben tengernyi orchidea társaságában bódíthatja magát. Hétvégén 2.500 négyzetméteres területen, a kertészet két üvegházában nyílik az ezernyi fajt felvonultató virágkiállítás, mely Európában az egyik legnagyobbnak számít, legalábbis ami a virágok és kiállítók számát illeti.

img_9162

img_9276

A Bécsi Orchidea Társaság idén is Bécsbe invitálj a világ számtalan tájáról a termesztőket, hogy büszkeségeikkel megörvendeztessék a nagyközönséget. Európából, Ázsiából és Latin-Amerikából érkeznek ide az orchidea szerelmesei, a kiállításon német, osztrák, cseh, brazil, tajvani, perui, ecuadori és francia kiállítók mellett magyarok is szerepelnek.

img_9383

img_9001

Szemet kápráztató a látvány. Több ezer, pompába borult szépség hizlalja a szemet. A fülledt, buja illat bódítóan hat az érzékekre. Nagy csapásszámmal folyik a virágvadászat. Szatyrokkal megrakodva távoznak a fanok, mások igyekeznek megörökíteni a pillanatot.

img_9414

img_9292

Az orchidea és a luxus fogalma jó ideje összefonódik a köztudatban. Sok titok és misztikum övezi ezeket a virágokat, egyes fajokat szerelmi vágykeltőként is számontartanak. Különleges alakjuk, intenzív illatuk és egzotikus lelőhelyeik régóta tartják eksztázisban a Föld lakóit.

img_9404

img_8963

Ez a piciny virág még azokat is magával ragadja, akik nem tartoznak a fanatikus orchidearajongók táborába. Filigrán, bizarr formákat öltenek, megtestesítenek természeti képződményeket, felidéznek emberi szerveket, állatokat imitálnak, bőséges témát szolgáltatnak az emberi fantáziának.

img_9358

Az első példány egyébként az 1700-as években, a Bahamákról került az öreg kontinensre, már akkoriban is sokan majd megőrültek érte, és azóta jottányit sem csökkent népszerűsége. Ma már számos otthon dísze, köszönhetően a melegházak elterjedésének.

img_9373

img_9349

Bár van belőle legalább 20-30 ezer fajta, mégsem mindennapos az otthonokban. Ezt talán az ára indokolja. A ritkaságokért egykor, különösen a viktoriánus időkben, a rajongók kisebb vagyonokat  fizettek. Azt mondják, a legdrágább példányáért, melyet kínai tudósok 8 év alatt kísérletezték ki, egy ismeretlen vevő mélyen a zsebébe nyúlt, és 200 ezer dollárjától megszabadult.

img_9201

A Nemzetközi Orchidea- és Tillandsiakiállítás február 22. és március 1. között látogatható. Cím: Blumengärten Hirschstetten Bécs, 22. kerület, Quadenstraße 15. (U1 Kagraner Platz, 26-os villamos) Nyitva: 9.00-17.00 Belépő: 14 éves korig ingyenes, 14-19 éveseknek és nyugdíjasoknak 6 euró, felnőtteknek 7 euró. Bővebben ITT.

Fotó: saját (korábban készültek)

Ha tetszett a poszt, csatlakozzon a Bécsi fekete Facebook közösségéhez: itt