Ismét világelső Bécs – ezúttal a gyalogosbarát városok ranglistáján

Na, ilyen címről még csak hírből sem hallottam, de ezek szerint van. És ha van, akkor Bécsnek ez is megvan.

Egy újabb nemzetközi ranglista, ahol a császárváros lefőzte a világvárosokat, és ha nem is nagy előnnyel, de mégiscsak felállhatott a dobogó legfelső fokára, megelőzve Lisszabont, New Yorkot és Tokiót. Ezúttal a világ városait az alapján vették számba és állították sorrendbe, hogy a gyalogosoknak mennyire kedveznek, a haladásban miként részesítik őket előnyben.

A felmérés, melyet a Luggage-Hero utazási szolgáltató végzett, nélkülöz mindenféle tudományos alapot, és elsősorban azoknak a turistáknak szól, akik utazásaik során, ha tehetik, legszívesebben gyalogosan nézik meg a városok nevezetességeit. Bécs egyébként az elérhető 60 pontból 45-öt gyűjtött be. A pontok megszerzésében 6 tényező játszott közre: a levegő minősége, a klímabesorolás, a járdák, gyalogutak mennyisége, a biztonság, a napfényes órák száma, valamint a zöld terület nagysága. A 10-es listán szerepel még Peking (41,6), Szöul (41,5), Madrid (39,5), Prága (38,75), London (37,9) és Párizs (37,7).

És ha már itt tartunk, a kerékpárosok körében is népszerű a császárváros. Az aktuális kerékpárbarát ranglistán Bécs 79 ponttal szerepel, Koppenhága (86) és a vezető Amszterdam (100) mögött.

Egy jó hír a végére, a bécsiek a járvány miatt maguk is egyre többen gyalogolnak, de ez megfigyelhető mostanság majdnem minden nagyvárosban. Remélem, te is az egyre többet gyalogosan közlekedők közt vagy.

Fotó: saját

Ha tetszett a poszt, csatlakozzon a Bécsi fekete Facebook közösségéhez: itt