Ivókutak Bécsben, méghozzá ingyen

Jó dolga van a turistáknak a császárvárosban. Ha megszomjaznak, a közterületre kihelyezett ivókutakból ingyen ihatnak. És nem is akármi csörgedezik ezekből a mobil monstrumokból: valódi alpesi forrásvíz, méghozzá grátisz.

 Itt a tikkasztó hőséget árasztó nyár, amikor a több ezer turista az utcákon, a nevezetességek között poroszkál, és fejében az éltető víz motoszkál. A város nagyvonalúan könnyít az átutazókon, és persze az itt lakókon, legdrágább kincsét, az alpesi forrásból érkező vizet osztja meg az ide érkezőkkel, az utcán lézengőkkel.

1100 ivókút, mobil és fix, ennyi kínálja az éltető vizet a megszomjazó embereknek. A város meglehetősen tetemes összeget áldoz erre, évi több 10 millió eurót költ a vízvezeték hálózat szervizelésére, és további  millió eurót a forrásvidékek védelmére. Merthogy a csapból és a megnyitott köztéri kutakból forrásvíz folyik, mely egyenesen az Alpokból érkezik. Büszkék is rá a bécsiek hisz a víz minősége Európa legjobbjainak egyike.

A három méter magas dizájnos fémoszlopokon messziről virít a felirat: Trink wasser!  Igyál vizet! Ha más nem, ez messziről kiszúrja a szemet, de az is árulkodó, hogy a kút körül mindig sok ember őgyeleg, vagy éppen várja, hogy sorra kerüljön és ihasson egy keveset.

Egyébként ezeket a mobil kutakat a legforgalmasabb, turisták által sűrűn látgatott helyekre szerelik fel. Az ötlet egyébként 2008-ban született, amikor a Labdarúgó Világbajnokságra külön nézőteret építettek, és hogy elkerüljék a rosszulléteket, kaptak az emberek ingyen ivóvizet. A mobil kutakat amúgy a városban fellelhető vízcsapokhoz csatlakoztatják.

Nem érdemes tehát Bécsben palackozott vizet venni, kár erre költeni, felesleges pénzkidobás a boltból a szállóba, vagy épp hazacipelni. Inkább gondoskodjunk arról, hogy amikor útra kelünk, legyen nálunk termosz, vagy kisebb palack, hogy a városszerte felállított 1100 ivókútból legyen mibe vizet töltenünk, szomjunkat enyhítenünk. Figyelem! Kivételt csak ez a felirat képez: Kein Trinkwasser, ezt jegyezzük meg, mert azt jelenti: ez a víz emberi fogyasztásra nem alkalmas!

Fotó: saját

Ha tetszett a poszt, csatlakozzon a Bécsi fekete Facebook közösségéhez: itt