Karácsonyi dalok – választottál már?

Nem szedted még csokorba a karácsonyi dalokat szentestére? Segítek a választásban a youtube bevonásával. Nézzük, mely dalok a legnépszerűbbek világszerte.

Vajon ki hogy választ szentestére zenét? Sok otthonban ez nem is kérdés, hisz évről évre ugyanazok a dallamok csendülnek fel. Ragaszkodunk a megszokotthoz, a családi tradíciókhoz. Hogy másik milyen énekek közül szemezgetnek, annak eredtünk nyomába, a youtube letöltési listáját vizsgálva. Jelzem előre, a kínálat hatalmas, a kattintások és letöltések alapján felállított sorrend napról napra változhat.

Első a versenyben és szinte verhetetlen a Last Christmas. Az 1981-ben alapított angol pop duó (George Michael és Andrew Ridgeley), a Wham! együttes örök slágere 1984-ből, melyet több mint 300 millióan néztek és hallgattak meg.

Második a listámon a Jingle Bells, több mint 73 millió letöltéssel. Érdekes, hogy a legismertebb karácsonyi énekek egyike eredetileg a Hálaadás ünnepi időszakára és nem szentestére került a boltokba. James Lord Pierpoint szerezte még 1857-ben és Egylovas nyitott szánkó (One Horse Open Sleigh) volt az eredeti címe.

A spanyol nyelvterület kedvelt karácsonyi éneke sem maradhat le, mégpedig a Puerto Ricó-i Jose Feliciano 2004-ben komponálta száma, a Feliz Navidad, amely nemcsak a spanyol ajkúak között, de szinte az egész világon ismert lett, és 31 millió megtekintéssel előkelő helyen szerepel a legnépszerűbb karácsonyi dalok listáján.

Bár Falco Rock me Amadeusa a slágerlistát még Amerikában is vezette, mégsem ez lett minden idők legnépszerűbb osztrák slágere. Van egy dal, mely lassan 200 éve, hogy meghódította a világot. 300 nyelven éneklik mind az öt földrészen szenteste. Josef Mohr szövegét Franz Xaver Gruber zenésítette meg. A Stille Nacht, a Csendes éj nem csak az osztrákok kedvence. 2,5 millióan töltötték le.

És íme, eredetiben, a teljes német szöveggel.

Bár a szenteste az elcsendesedésről, a nyugalomról és a békés meghittségről is szól, ha nincs időd, vagy kedved énekelni, dalokat hallgatni, akkor neked a legrövidebb karácsonyi dalt ajánlom. (közel 3 ezer megtekintés)

Békés, boldog, meghitt karácsonyi ünnepeket kívánok minden kedves olvasómnak!

Fotó: saját/youtube

Ha tetszett a poszt, csatlakozzon a Bécsi fekete Facebook közösségéhez: itt