Karácsonyi fényárban úszik Bécs

Advent első vasárnapján kigyúltak a karácsonyi fények Bécsben. A belváros és 37 bevásárlóutca öltözött ünnepi ruhába, hogy a karácsonyt teljes díszben várja. Megunhatatlan ez a pompa!

Nyakunkon a karácsony, a vásárok már nagyüzemben tolják a menetet, és feléledt a másik nagy attrakció, az a bizonyos turistacsalogató: felgyulladtak városszerte a karácsonyi fények. Várnánk a havat, de Bécsben még csak mutatóban sem akad, a fények viszont rásegítenek, hogy meghitt hangulatba keveredjenek az emberek. Utánozhatatlan, amit itt produkálnak. És nemcsak turistamágnesként vonzó, de gazdasági haszna sem elhanyagolható. Ezért is költ rá a város, méghozzá nem is keveset, de busásan megtérül, amit befektet. Csak úgy vonzza a tömeget. A gazdasági kamarával összefogva idén 1,2 millió eurót szántak a szemfényvesztő produkcióra. A hiányzó részt a kereskedők fedezték.

S hogy mindez a pénz mire volt elég? A csúnya, ám annál beszédesebb számok szerint 190 km hosszú kábelre, mely légvonalban, 25 km híján elérne Bécstől Pestre, és több mint 2 millió égőre. Persze ez sokaknak csípi a szemét, mondogatják, felesleges szemfényvesztés, ami túlságosan sokba kerül, ám ott a túloldalon az ellenvélemény, turisták százezreit vonzza ez a fény. Enyhülést az hozhat, ha LED lámpákra kicserélik az izzókat, ami legalább 80%-kal csökkentené a kiadásokat.

A karácsonyi csillárok már ott tündökölnek Bécs legszebb, legelegánsabb, nappalijává kinevezett terén, a Grabenen, mely valóban olyan lett, mint egy igaz bálterem, ahol táncosok lejtenek. Cikáznak a fények, de senki nem éri el a kapcsolókat, mielőtt beállna a sötétség, az égők automatikus felgyulladnak, hogy világot adjanak a puncsot iszogatóknak. Fényárban úszik az egész utca, ünnepi a hangulata. A Grabenen vakít a fény, most ez adja a fehér karácsony ígéretét. Igazán impozáns a 400 kilót nyomó csillár.

A Stephansdom kékes, lilás fénye izgalmas körítést ad a mellételepült adventi vásárnak, és a Kärntner Strasszén hömpölygő tömeg is élvezi az utcát beborító fényeket. Olyan, mintha örömmámorban fürdenének. A képek önmagukért beszélnek, de élőben higgyétek el, még sokkal szebb.

A Rotenturmstrasse hatalmas, vörösen izzó golyócskái a belvárosnak különösen izgalmas hangulatot kölcsönöznek. Egyébként ezek a golyók egyáltalán nem olyan kicsik, mint amilyennek messziről tűnnek, egyenként 4 méter átmérőjűek, súlyra sem aprózták el őket, darabonként 230 kilót nyomnak. Istenem, csak le ne szakadjanak, még szerencse, hogy nagyon erős fémköteleken lógnak. A Rotenturm egyébként piros bástyát, tornyot jelent, mely valaha itt, a 26. és 31. szám közötti területen díszelgett, e névből ered az autentikus díszlet.

A Dorotheergasséra, mely a Grabenről nyílik és többi között a Zsidó Múzeumig visz, egyedi fényeket terveztek. A bécsiek már nevet is adtak neki, a zsidó hanukát, a fények ünnepét, a karácsonnyal összekötötték, és már át is keresztelték hanukáról Weihnukára. (Weihnachten-karácsony) Extravagáns, a fény is és a név is.

A Kohlmarkton, a császárváros legdrágább bevásárlóutcáján, mintha fátylat ejtenének fentről le, mely rendületlenül szórja csillámait az emberekre. Ünnepi hangulatot kölcsönöz a történelmi épületeknek, a háttér újraéled a fényben. Ezt annak idején jól kitalálták, nem éri meg az újítás.

A Ringstrasse, Európa egyik legszebb bulvárja, több mint 150 évet várt arra, hogy karácsonykor ünnepi fények ragyogjanak rajta. A bemutatkozót követően idén további területet árasztottak el fénnyel, a csupaszon kókadozó fákra csillogó LE D-lámpák kerültek, fokozva az ünnepváró kedélyeket. Ez illik Bécshez.

Bár évről évre ugyanaz a dekoráció, mégis újra és újra csodálattal tölti el az embereket és nem elhanyagolható hatása az sem, hogy fokozza a vásárlókedvet. A meghitt hangulat a fényekkel tapintható lett, és ebben az élményben egészen január 7-ig gyönyörködni is lehet.

Fotó: saját

Ha tetszett a poszt, csatlakozzon a Bécsi fekete Facebook közösségéhez: itt