Karácsonyi vásárok Bécs környékén – 5 apátság adventi vására Alsó-Ausztriában

Aki járt már Bécsben és megcsodálta a szebbnél szebb vásárokat, azoknak most egészen más zarándoklást ajánlok, méghozzá 5 apátságot. 

Van-e annál békésebb és meghittebb, mint egy kolostor falai között várni és köszönteni az ünnepet. Már önmagában az, hogy a helyszín a városon kívül marad, csábítóan hat, és kivált izgalmas, ha különleges áhítat is uralja. Nem mindennapi élmény advent tájt felkeresni egy-egy apátságot, ahol merőben más élmény vár rátok. Ráadásul Bécstől sincsenek messze, megéri kitérni erre. Szívet melengető, bensőséges a hangulat a kolostori vásárokban!

 

Göttweig

Isten áldotta hely, ahol pihen a lélek, ahol szívesen látják a vendéget. Göttweig épp ilyen, a jelentése is ez: isten áldotta hely. Innen nem távozik senki üres kézzel. Lelke a békés nyugalomtól, puttonya a sok földi jótól roskadozik. Aki csendre vágyik és meditálna, miközben gyönyörködne egy csodás tájban, az apátságból elénk táruló látványban, netán fejébe vette, hogy életét újra értelmezze, vagy egyszerűen csak szépre vágyik, felülről nézne le, mert onnan más megvilágításba kerül a dolgok rendje, vagy barátok által készített, zamatosra érlelt misebort szopogatna, az menjen el Göttweigba. Karácsonyvárásra. Idén 30. alkalommal fogadják adventi vásárral a vendégsereget. Karácsonyra készülődve koncertekkel, gyerekeknek programokkal kedveskednek. (Fotó: ©krems.info)

Időpont: november 30 és december 8. között, naponta 10.00-18.00 óra

Bővebben ITT.

Klosterneuburg

Klosterneuburg tündéri kis városka, Bécstől valóban egy kőhajításnyira. A központtól a táv mindössze 20 km, szinte összeépült Béccsel. 900 éve, hogy az Ágoston-rendi kanonokok Ausztria védőszentjének, III. Leopoldnak a hívására ideérkeztek, majd apátságot alapítottak rá egy évre. Templomot építettek, földművelésbe kezdtek és remek borászatot visznek. Adventi vásárokat pedig évek óta rendszeresen rendeznek. Jászol, kulináris élvezetek és kézműves termékek lesznek kaphatóak az apátság területén található Binderstadl teremben. Csodás körítés az adventi elmélyüléshez. (A városháza előtti téren is lesz adventi vásár, november 28. és december 22. között, csüt. és pé. 15.00-20.00 óra, szo. és vas. 13.00-20.00 óra között)

Időpont: adventi vásár a klosterneuburgi apátság Binderstadl termében november 29. és december 1. között, P-Szo: 15.00-20.00 óra, V:10.00-20.00 óra között

Melk – apátság

Van-e annál meghittebb, mint épp advent tájt felkeresni egy vallásos helyet. Ráadásul olyat, ahol több mint 900 éve, megszakítás nélkül, bencés szerzetesek gyakorolják vallásukat. A melki bencés apátság az UNESCO világörökség részeként Wachau egyik leglátványosabb és legismertebb nevezetessége, mely közel 1000 éve Alsó-Ausztria szellemi és kulturális jelképe. Úgy tartják, temploma az Alpoktól északra a legszebb, melyet barokk mesterek valaha építettek. Egyszerűen fenséges. Egyedülálló háttér, párját ritkító díszlet, kell-e ennél hangulatosabb helyszín advent idejére. Az alatta elterülő városkában évszázadok óta minden változatlan. Még azt is rebesgetik, hogy az egyik házhoz isten szolgáinak lakhelyétől titkos folyosó vezet. Ennek nem akadtam nyomára, csak a városka békés, meghitt adventi vásárára. És egy olyan házra, melynek ablakaira adventi kalendáriumot festettek. Amikor ott jártam, még nem láttam nyitva egyet sem. A vásárosok a főtéren várják a látogatókat, az ünnepre gyerekprogramokkal, kulináris finomságokkal és koncertekkel hangolódnak.

Időpont: november 29. és december 22. között, péntek 16.00–20.00 óra, szombat 12.00–20.00 óra, vasárnap 12.00–20 óra

Bővebben ITT.

Zwettl

A zwettli apátság van Bécstől talán a legmesszebb, másfél órába is beletelik, mire ideér az ember. Nemcsak a városfallal és 6 bástyával körülölelt történelmi város készül az ünnepre, de a 12. században alapított ciszterci apátság is kitesz magáért adventre készülődve.Megnyitják az Orangeriét, ahol mézeskalácsot sütnek, nevezetesen Peter Forstner cukrászmester vállalja magára e szerepet, 1000 kiló liszttel, 500 kiló mézzel és cukorral és 80 kiló egyéb finomsággal készülve az ünnepre. A jászollal díszített templomba speciális vezetéseket szerveznek, mely tele lesz meglepetésekkel. A hangulatos középkori városközpont, a 14. században épült régi városházával, számos régi lakóházzal, és az 1994-ben a főtérre felállított Hundertwasser által tervezett szökőkútjával, az adventi vásárhoz kellemes körítést nyújt. A kulináris élvezetekről a híres waldvierteli konyha gondoskodik. Még egy jó öreg gőzmozdonyt is bevetnek, hogy a vendégek kedvére tegyenek. (december 5-től 8-ig, Cs-P: 14.00–19.00 óra, Szo:10.00-19.00 óra, V: 10.00-18.00 óra között) Fotó: ©zwettl.gv.at és © waldviertel.at)

Időpont: advent az apátságban, november 12. és december 15. között, mindennap 10.00-től 17.00 óráig

Bővebben ITT.

Heiligenkreuz, a Bécsi-erdő kolostora

Tudtad, hogy a heiligenkreuzi apátság Európa legnagyobb és legrégebbi, megszakítás nélkül működő ciszterci kolostora? Ha nem ismered, és még nem jártál erre, akkor az adventi vásár kiváló alkalom erre. Szenzációs a maga nemében. Azt mondják, ez a Bécsi-erdő misztikus szíve, a természet és a kultúra itt kel egybe, hogy benne a középkor és a barokk remek egységet alkot, a történelem itt a lélekig hatol. Ahogy XVI. Benedek pápa mondta, Heligenkreuz „az erő helye”(„Ort der Kraft“). Az apátság Alsó-Ausztria szívében, a Bécsi-erdő sűrűjében bújik meg. A viharos történelem évszázadait a kolostor megúszta, a román, a gótika, a barokk stílusjegyeit magába szívta, és a 12. század óta isten igéjét szórja. Mindenképpen érdemes egy látogatásra, és valóban egészen különleges az adventi vására. 35 apátság és kolostor képviselői gyűlnek e jeles napon itt egybe, hogy saját készítésű bio és kézműves termékekeit mutassák be. Az áruk választékban bővelkednek, a híres apátsági boroktól egészen a gerasi kolostorból származó pontyig terjednek. És természetesen a kolostor is látogatható lesz. Figyelem! Ez a vásár csak egynapos, ám annál figyelemreméltóbb! (Fotó: ©online-magazin schnappen.at)

Időpont: december 14-én, 9.00-21.00 óra között

Bővebben ITT.

Fotó: saját

Ha tetszett a poszt, csatlakozzon a Bécsi fekete Facebook közösségéhez: itt