Keleti nyugalom nyugaton – japánkert ősszel

A bécsiek imádják a zöldellő parkokat, a dús vegetációt, az izgalmas kerteket. Különösen erős a vonzódásuk a japánkerthez. Ismét felfedeztem egyet.

De mi is valójában a japánkert titka? Mit tud, amit se az angol, se a francia? A japánkert a természetet élteti, annak szépségét tükrözi. Derűt, harmóniát sugároz. Gyönyörködtet és elgondolkodtat. Olyan, mint egy tökéletes kompozíció, minden apró részlete megtervezett, és szinte már a természetnél is tökéletesebb.

IMG_8774

Alapvetően más, mint az európai. Kötelező, elmaradhatatlan elemeket tartalmaz: köveket, szigetet, vizet, különleges növényeket. A letisztult vonalak, az egyszerű formák, a strukturális minimalizmus magában hordozza az időtlen és klasszikus eleganciát. A belőle áradó nyugalom lecsendesíti és megnyugtatja a hektikus, rohanó világban élőket. Több ezer éves művészet ez, mely a természet szeretetét testesíti meg.

IMG_8777

Takaszaki. Egy japán viszonylatban „aprócska”, mindössze 370 ezer lakosú város. Ők emelték ezt a picinyke kertet a Kurpark Oberlaa (Gyógypark Oberlaa) területén, a bejárattól jóval beljebb, a park egy eldugott részén. Hálájuk jeléül a bécsiek a kertet a városról nevezték el. Íme, a Takasaki-Garten.

IMG_8769

Tábla jelzi a hatalmas területen, merre találjuk a japánkertet. Sűrűn szőtt bambuszkerítés intimitást nyújt kertnek, egyben csalogatja a kívülről szemlélőket, azt sugallva, ne kukucskálj, szedd össze a bátorságod, lépj be és csodálj. Biztatni oly nagyon nem kell senkit sem, vonzó a tágasra tárt kapu és a földi éden.

IMG_8707

IMG_8818

Amilyen pici a kert, csupán és mindössze 600 négyzetméter, annál nagyobb örömet lel benne az ember. 1974-ben a Bécsi Nemzetközi Kertkiállításra készült el az eredetije, és professzor Kunsaku Nakame tervezte.

IMG_8773

Aztán ahogy telt, múlt az idő elsorvadt a kert, idővel valahogy nyoma veszett, lehet, benőtte a gaz és gyep. Ám akadt egy másik professzor, nevezetesen Ikeda Tadashi, aki új tervet készített, és 1992-re a most látható picinyke park kész is lett.

IMG_8780

Egy falatnyi, szemet gyönyörködtető művészet beszorítva egy apró zárt részbe. Vízzel, kővel, híddal, valamennyi, japánkertben elmaradhatatlan tartozékkal.

IMG_8792

IMG_8796

Bár a kutyákat a parkba pórázon be lehet hozni, a japánkerten kéretik az ebeket kívül hagyni. A Takasaki-Garten decembertől márciusig zárva. Ha igyekszel, még láthatod őszi pompájában.

IMG_8790

Fotó: saját

Ha tetszett a poszt, csatlakozzon a Bécsi fekete Facebook közösségéhez: itt