Kerékpármánia – citybike és térkép

Vigyázat! A bécsiek előkapták a bringákat, és a szokottnál is többen kerekeznek a városban. Ráadásul, most külföldiek is csatlakoztak a tömeghez, hisz imádják, hogy a turisztikai látványosságokat kényelmesen haladva láthatják.

A jó öreg drótszamár már 200 éves, és lám, mekkora karriert futott be. Csendesen átpedálozott a 21. századba, és újra hódít a nagyvilágban. De legalábbis az osztrák nagyvárosban. Kétségtelenül környezetbarát, költségkímélő és praktikus, nem csoda, hogy népszerűsége megállíthatatlanul és rohamléptekkel nő. Tízből 6 osztrák pattan több-kevesebb rendszerességgel nyeregbe, és nyomja a pedált hol kényelmes, hol hajmeresztő tempóban közlekedve.

IMG_0468

Már javában dúl a főszezon, no, nem a turisztikai, hanem a legkúlabb közlekedési eszközé, a kerékpáré. Bécsben egy szép, napsütéses napon van úgy, hogy 100 ezren is nyeregbe pattannak. Tavaly a legerősebb hónap a június volt, a számláló adatai szerint egymillióan hajtottak a városban, háromszor annyian, mint márciusban. Szinte már hihetetlen.

IMG_0476

A kerékpármánia, a két keréken történő haladás komoly iparággá nőtte ki magát. Az osztrákok évente 374 millió eurót áldoznak kerékpárvásárlásra. Évente 400 ezer bringa talál vevőre. Feltűnően megugrott az elektromos bringák eladása. Ausztriában összesen 300 ezer embernek van e-bike-ja. A kényelmi szempontok mellett sokat nyoma a latba, hogy az emberek nem érnek a munkába leizzadva, és nem ülnek órák hosszat dugóban. Merthogy az autósok 60%-a is gyakran átül keróra.

IMG_0373

Megkönnyíti a helyzetüket, hogy városszerte egyre több, a tömegközlekedést kiváltó citybike is megjelent. A kerékpárkölcsönzők fejlődése 2003 óta töretlen. A közösségi kétkerekű nemcsak a turistáknak vonzó és teszi olcsóvá a városnézést, de a helyieknek is fontos utazási formájává lett, ily módon egyre inkább nélkülözhetetlen részét képezve a városi tömegközlekedésnek. 120 állomáson 1500 bringa vár arra, hogy valaki használja. De erről már olvashattunk részletesebben: itt.

IMG_0369

Ahhoz képest, hogy mennyire dinamikusan fejlődő és tegyük hozzá trendi közlekedési mód a kerekezés, a bécsi lakosok szerint a kerékpárutak hossza még mindig nem elég. Pedig egyre több, egyre hosszabb, ők mégis telhetetlenek, a fanatikusok legszívesebben mindenhová bringával mennének. Persze minden viszonyítás kérdése. A a két keréken járható utak hossza az elmúlt húsz évben ötszörösére növekedett. Ma 1.346 km hosszan tekerhetnek a turisták és a bécsiek. Lássuk a térképet!

Fotó: saját

Ha tetszett a poszt, csatlakozzon a Bécsi fekete Facebook közösségéhez: itt