Ki az a Radetzky marsall?

Nincs még egy olyan népszerű marsall Ausztriában, vagy akár szerte e világon, mint Radetzky. Nevét a hírnév szárnyra kapta, nem katonai múltja ennek oka.

Bár a monarchia történelme számos nagyformátumú tábornagyot kinevelt, hozzá fogható népszerűséggel, nem rendelkezik egyik sem. Radetzky kétséget kizáróan a monarchia egyik legnagyobb, hazájának legtöbb dicsőséget hozó tábornagya. Több mint 70 évig szolgálta a Habsburgokat, 5 császárnak teljesítette a parancsait, dicső tetteinek se szeri, se száma, mégsem ezért került fel a halhatatlanok listájára.

radetzky.jpg

Radetzkyről két dolog juthat az eszünkbe, ami világhírűvé tette. Mindenekelőtt id. Strauss zenéje, melynek dallama mindenkinek a fülében cseng, ahogy meghallja e nevet. A híres-neves Bécsi Filharmonikusok újévi koncertjének, melyet az utóbbi években a televízió képernyőjén több száz millióan néznek meg, a Radetzky-Marsch elmaradhatatlan zárószáma.

njk14_try_0497_jpgwienerphilharmoniker_at.jpg

Amikor a tábornagy az 1848-as olasz függetlenségi háborúból, a custozzai csatából győztesen tért haza, katonái egy népszerű dalocskát dudorásztak az utcán, melynek dallama az idősebb Strausst nyomban megihlette, és az alapmotívumot meghagyva, más ritmusba átírta. Ilyen egyszerű a Radetzky-induló keletkezésének a magyarázata. (youtube)

A másik ok sem kevésbé ismert. Ha hinni lehet a legendának, a híres, nevezetes Wiener Schnitzelt is a nevéhez kötik, melynek hátán a bécsi konyha bevonult a gasztronómia elit alakulatába. Bár nincs közvetlen bizonyíték arra, hogy valóban a tábornagy hozta magával a receptet Milánóból haza, és tette le személyesen őfelsége, Ferenc József asztalára, a szóbeszéd e tettet mégis neki tulajdonítja. És hát tudjuk, milyen a legendák természete, ha egyszer valamit a nép a szájára vesz, az isten sem mossa róla le.

dsc_0373.jpgEzekhez képes szinte eltörpül a marsall katonai dicsősége, pedig nem kevés volt neki belőle. Seregét a csatába még 80 évesen is személyesen vezette, katonái tűzbe mentek érte, utolsó ütközeteinek egyikében a lombardiai Királyságot a Habsburgok számára megmentette, Ferenc József hálája jeléül még alkirállyá is kinevezte. A halál olasz honban érte, 1858-ban, amikor a lova hátáról lelökte. Az alsó-ausztriai Heldenbergben, mauzóleumban található a síremléke.

4486429_web.jpg

okkkkkkkkkkkkkmeinbezirk.jpg

Hogy a bécsiek Strauss zenéje, a viner snicli, vagy katonai hőstettei miatt zárták-e szívükbe, ma már édesmindegy. Lényeg, hogy számtalan helyen állítottak neki emléket. Neveztek el róla utcát, teret a 3. kerületben, melyen a 1-es villamos halad keresztbe, és a hangosbemondó minden nap bemondja, Radetzky Platz a megálló neve. . img_4447.jpg

img_4404.jpg

A Ringen is ott áll a lovas szobra, bronzba öntve, méghozzá a Stubenringen, az egykori Hadügyminisztérium elé helyezve. Graf Johann Radetzky von Radetz, Feldmarschall, 1766-1858, ahogy a felirat a tudatlannal tudatja, Kaspar von Zumbusch szobrász műve, melyet 1892 állítottak ki közszemlére. img_5788.jpg

Persze Bécs ennyivel nem érte be, egy hidat is kapott a tábornagy, mely a Wien folyó két partját köti egybe. A Radetzkybrücke, az utolsó a Bécs folyón, mielőtt a Duna-csatornába ömlene. Eredetileg kőből készült, majd vasra cserélték, talán mert így jobban őrzi a marsall emlékét.

wikimediaok.jpg

És hát mi lenne autentikusabb, mint egy kaszárnyát elnevezni róla. Nos, Bécsben azt is megkapta. A Radetzky kaszárnya a 16. kerületben található, bár ma már nem laknak katonák benne.

austria-forum_okkkkkkkkkk.jpg

Radetzky tábornagy november 2-án született. Innen nézve, csodás karriert futott be.  

Fotó: saját/honlapok/wikipedia

Ha tetszett a poszt, csatlakozzon a Bécsi fekete Facebook közösségéhez: itt