3 plusz 1 kiállítás ősszel Bécsben

2021-et írunk, a pandémia újabb hulláma a nyakunkon, én meg kiállításokat ajánlok. Mégis teszem, mert ezek egészen különlegesek, és ha tehetitek, nézzétek meg!

 

Albertina

Modigliani első ízben Bécsben

A rendkívül fiatalon, 35 évesen elhunyt tehetséges művész szegénységben, drogfüggőségben, nélkülözések közepette tengette életét és halt meg, ma pedig az egyik legdrágábbnak tartott művész: festményei százmilliókért kelnek el. Az eredetileg Modigliani halálának 100. évfordulója tervezett tárlat a járvány miatt elhalasztották, így az olasz festő előtti tisztelgés idénre maradt. A retrospektív kiállításra három kontinensről összesen 130 műremeket mutat be, méghozzá egészen különleges összefüggésben: életművét társai, Pablo Picasso, Constantin Brâncuşi és André Derain műveivel, valamint Európán kívüli kultúrákból származó műtárgyakkal állítja párhuzamba.

Nyitva: 2021.09.17 – 2022.01.09.

Leopold Múzeum

A Schedlmayer-gyűjtemény 

A szenvedélyes osztrák gyűjtők, Hermi (1941–2018) és Fritz Schedlmayer (1939–2013) nagy műgonddal összeválogatott kollekciója első ízben látható nyilvánosan.  Schedlmayerék 1989-ben tértek vissza pár éves külföldi tartózkodásukat követően hazájukba, és ekkor botlottak bele Baden bei Wienben a Rothberger villába, Otto Prutscher építész 1912-ben készült házába. Annyira lenyűgözte őket a harmónia és a dizájn, hogy évtizedeken át tartó kutatásba, vásárlásba kezdtek, figyelmük elsősorban a 20. század első felében készült művekre esett. A tárlaton látható festmények mellett többi között olyan alkotók műveit csodálhatjuk meg, mint Koloman Moser, Adolf Loos vagy Josef Hoffmann.

Nyitva: 2021.09.10. – 2022.02.20.

Szépművészeti Múzeum Bécs

Tiziano-kiállítással ünnepel a KHM

Fennállásának 130. évfordulóját ünnepli idén a Szépművészeti Múzeum, amelyet 1891. október 17-én Ferenc József császár nyitott meg. Ebből az alkalomból Tiziano-kiállítással kedveskednek a látogatóknak, amihez ráadásként ingyen jegyet is ajándékoznak: a jubileum alkalmából a saját születésnapján minden látogató ingyen léphet be az épületbe. Nemes gesztus, hisz évente mintegy egymillióan keresik fel a múzeumot. „Tiziano nőképe: szépség – szerelem – költészet” a tárlat címe, amelynek Tiziano és kortársainak a nőábrázolása a fő témája.

Megtekinthető: 2022.10.05. – 2022.01.16.

Belvedere

Klimt-rajongók figyelem!

Gustav Klimt utolsó festménye, a Nő legyezővel, 100 év után újra látható Bécsben, méghozzá a Felső-Belvederében. A festmény kalandos sorsa miatt csak úgy érkezhetett a császárvárosba és kerülhetett a palota kiállítótermébe, hogy az osztrák kormány védettséget ígért az amerikai tulajdonosnak a tárlat idejére. A felbecsülhetetlen értékű alkotást utoljára 1920-ban állították ki a MAK-ban (Bécsi Iparművészeti Múzeum). A kép ezt követően a svájci Böhler család birtokába került, tőlük 1950-ben az ismert osztrák műgyűjtő, Rudolf Leopold vette meg, aki adóssága miatt később túladott rajta. Az egyébként hivatalos kiviteli engedéllyel nem rendelkező festmény legközelebb 1994-ben egy New York-i árverésen bukkant fel, ahol 9,3 millió euróért kelt el.

Megtekinthető: 2022. február 13-ig

Fotó: ©becsifekete.hu/albertina.at/leopold.at/khm.at

Ha tetszett a poszt, csatlakozz ITT a Facebook csoportunkhoz!