A bécsi zenészek, a világhírűek és a kevésbé ismertek számos helyen és minduntalan kényeztetik a nézőket. Mozart-kosztümös jegyárusok szólítanak lépten-nyomon le, hogy egy-egy koncertre rábeszéljenek. Változó a zenei kínálat, van közte turistás, no és persze top-listás. A választásban segítek!

Bécs pezseg, kulturális programokkal, operaelőadásokkal, koncertekkel tele. Azt mondják, ez a komolyzene fővárosa, ahová csak úgy özönlenek a világhírű művészek. Műértő közönsége, a koncerttermek akusztikájának minősége és a város zenei múltja egyre vonzza a hírességeket, habár a város is bővelkedik kitűnő előadóművészekben. Mozart, Brahms, Schubert, Haydn, hogy csak pár klasszikust említsünk, boldogan és büszkén venné azt az 1500 zenei programot szemügyre, amit kínál Bécsben évről évre.

Ha van egy üres estéd, és valahová mennél, netán egy koncertnek te is szívesen részese lennél, kattints a weboldalra. Ha a szerencse kedvez, rögtön jegyet is vehetsz. Érdemes időről időre átfutni, mert folyamatosan változik a program, frissül az oldal. A kínálat meglehetősen szerteágazó, ezért mutatom, mit találhatsz meg az oldalon.

Ha komolyzene, akkor a Musikverien Bécsben megkerülhetetlen. Számtalan világhíres művész megfordult már koncerttermeiben, és igen, itt van az a bizonyos Aranyterem, melyet megtekinthetsz „élőben”. És bár az Újévi koncertjére képtelenség jegyet szerezni, azért év közben a komolyzenei koncertekre nem reménytelen bejutni. Ajánlom figyelmedbe, kukkants a programba bele, hátha megakad valamin a szemed.

 

 

A templomokban tartott komolyzenei koncertek különleges áhítattal töltenek fel. A remek akusztika garancia a sikerre. A méltóságteljes környezet felkészít a zene befogadására, hogy átlendüljünk egy másik világba, ahol a hatalmas kupolák visszhangozzák a zenét és megtöltik boldogsággal az ember lelkét. Maradandó élmények ezek. A színvonal pedig nem kétséges, hisz Bécsben képzik Európában a legjobb zenészeket.

 

Evezzünk könnyedebb vizekre, az operett kedvelők népes tábora sem csalódik a császárvárosban.

A Volksoper szó szerinti fordítása Népopera, de ne tévesszen meg senkit a név, bár igaz, itt igen jókedvvel szórakozik a nép. A repertoár javát az operett, a musical műfajok adják. Az operett és Bécs összefonódott, a Volksoper pedig ebben a világban vezető „nagyhatalom”. Nekünk ez persze nem új, az viszont igen, hogy hallgathatunk Kálmán Imrét, Lehár Ferencet német nyelven, de természetesen Strauss fülbemászó dallamai is rendszeresen felcsendülnek. Emellett vígopera, musical és balett is szerepel a műsorrendben.

 

A Kursalon elegáns épületbe eredetileg gyógyító, vízi kezeléseket terveztek, de az ötletet a nép elvetette, hosszas vita után eldöntötte, a bécsi zene kapjon helyet benne. Így is lett, 1868 októberében adott itt Johann Strauss először koncertet. Nyomdokába haladva esténként Mozart és Strauss zenéje csendül fel a bájos szalonban. Az Alt Wien szalonzenekar valcert, polkát játszik a nagyérdeműnek.

 

 

A schönbrunni koncertek már csak a hely miatt is sokat ígérőek. Az Orangerie a Versailles-it követően a legnagyobb ilyen jellegű barokk építmény a jó öreg kontinensen. 1755-ben kifejezetten a Habsburgok és a nemesek szórakoztatására építették meg. Azóta is koncerteknek, fesztiváloknak a helye. Maga Mozart nem egyszer fellépett a termében. Ma minden nap koncertet adnak, többnyire a Bécsbe érkező turistáknak. Mozart, Strauss, közismert áriák és balett várja a betérőket. Ruha laza, megjelenés turistákra szabva.

https://www.youtube.com/watch?v=SPfhaWMefDE