Kőrengeteg a Stephansdomban – Bécs

Sky of stones, ez az installáció címe, magyarra fordítva: a kövek ege, mely nagyböjt idején látható a bécsi Stephansdomban.

Aszteroida hegyek sűrű felhőként lebegnek a Stephansdom belsejében. Mintha az űrből pottyant volna ide ez a rengeteg, meteorit esőre emlékeztető görgeteg. A középhajó teteje kövek százaival lett egyszeriben tele.

A kortárs művészek Bécsben régóta nyitott kapukat döngetnek. Ez alól az egyházi épületek sem kivételek. Egyre több templom fogad be különleges, formabontó alkotásokat, melyeket a ma művészei alkotnak.

Már lassan megszokhattuk, hogy húsvét közeledtével a Stephansdom belseje is átalakul, tavaly például böjti kendővel lepték meg a híveket, és idén is tartogatnak meglepetéseket.  Az osztrák szobrász, Peter Baldinger otthonosan mozog isten házában, hisz ő volt a tavalyi böjti akció megálmodója. Idén egészen különleges látvánnyal lepte meg a betérőket, a „mennyboltot” kövek százaival díszítette tele, melyek 6 méter magasan csüngenek a fejünk felett.

A mester művével a templom névadójának, Szent Istvánnak állít emléket. Installációjával az első keresztény vértanú megkövezését eleveníti fel. Kövek égboltja az alkotás neve. Az összesen 1400 kisebb-nagyobb, különböző formájú, kőnek imitált papírgalacsin megkapó látvány nagyböjt táján.

A kövek egyébként idővel más és más színt öltenek, nagyböjt idején violaszínben, húsvétkor aranyban, míg pünkösdkor pirosban pompáznak majd.

Az installációt pünkösdhétfőig, június 10-ig lesz látható.

Fotó: saját

Ha tetszett a poszt, csatlakozz a Bécsi fekete Facebook közösségéhez: itt