Kulturális shopping centrum – a Múzeumi Negyed Bécsben

Minden út ide vezet. Legalábbis Bécsben. 12 kapun át léphetünk be a Múzeumi Negyedbe, mely kulturális élményekkel telis-tele. Hogy megfekszi a gyomrunkat? Á, dehogy, de fontos, hogy a kínálatból az érdeklődési körünknek megfelelően válasszunk. Mi is ez a Múzeumi Negyed? Hát az, amit a neve fed.

Ugyan ki gondolná, hogy a világ 10 legnagyobb kulturális komplexumának egyike egykor lovakkal, a császári udvar személyzetével volt tele. Hogy itt, a barokk falak által körbefont porondon inasok, lovászok sürögtek-forogtak, lovakat zaboláztak, abrakoltak, hintókat csinosítottak. Lovak nyerítése, paták dobogása, fiákerek ütemes csattogása verte fel a csendet. 200 éven át errefelé ez a kép volt a megszokott. Ma minderre csupán a homlokzaton felejtett lófejek emlékeztetnek.

Az idősebb Fischer von Erlach (nevét érdemes megjegyezni, hisz számtalan épület kötődik hozzá Bécsben) tervei alapján emelt barokk épületegyüttes nem másnak készült, mint császári istállónak, ahová a 600 ló és a számtalan udvari hintó mellé még a személyzetnek is szállást adtak. VI. Károly császár adott az építésére megbízást, mely méltán tükrözte vissza a monarchia pompáját.

A Mariahilferstrasse és a Babenbergerstrasse között elterülő hatalmas teret több felől megközelítheted. Oldalról, elölről, hátulról, édes mindegy, minden út ide vezet. Extravagáns ülőalkalmatosságok töltik meg a tágas teret, melyeket a bécsiek Enzinek neveznek. Minden évben más színnel lepnek meg ezek az igen közkedvelt, többfunkciós, ágynak, széknek, asztalnak használt egyvelegek.

Két épület uralja a belső teret, az egyik elegánsra a másik modernre tervezett. A Leopold Múzeum a szenvedélyes műgyűjtő, Rudolf Leopold világhírű kollekciójának ad otthont, melyet 1994-ben az osztrák állam megvásárolt. A Schiele-rajongóknak kötelező program, hisz itt látható, egyedüliként a világon, a tragikusan fiatalon elhunyt festőzseni, az osztrák szupersztár legtöbb alkotása: 44 olajfestménye és 180 rajza. A múzeum figyelemreméltó időszaki kiállításai mellett 5000 remekmű enged betekintést a bécsi szecesszió, a modernizmus és az osztrák expresszionizmus korszakába.

A sötét bazaltból kialakított hatalmas monstrum a modern idők építészetének letéteményese. Külseje a benne helyet kapó modern és kortárs művészek alkotásaihoz igazodott. A belső tere csupa üveggel, fénnyel tele. Izgalmas, ötemeletes liftje suhan a látogatókkal fel és le, miközben átlátszó üvegpadlóra lépünk ki belőle le, mely betekintést ad az ijesztően hatalmas térbe. A MUMOK, azaz a Modern Művészetek Múzeuma a Ludwig Alapítvány, a Ludwig házaspár gyűjteményének méltó otthona, mely az amerikai pop-arttól kezdve, a szürrealizmuson, futurizmuson át a bécsi akcionizmusig, minimalista alkotásokig páratlan és átfogó képet nyújt az újkori művészeti alkotásokról. Izgalmas és színvonala időszaki tárlatait érdemes nyomon követni.

E két igen ismert múzeum között húzódik szerényen a bécsi Műcsarnok, a Kunsthalle Wien bejárata, egy meghitt sarokba bújva. Ránézésre olyan, min egy gyár csarnoka, ez utal az itt folyó műhelymunkára. Időszaki tárlatain korunk avangard, kísérletező, befutott vagy épp kezdő művészei mutatkoznak be, installációk, fotók, videók befogadóhelye.

De itt vert tanyát a Bécsi Építészeti Központ, a Zoom Gyermekmúzeum, egy modern táncművészeti centrum, a Táncnegyed, továbbá számtalan műterem és kiállítási helyiség vackolta be magát ide. Idővel aztán éttermek, kávéházak is idetelepültek, és igen népszerűek, közkedveltté lettek.

A hatalmas Múzeumi Negyed minden évszakban újabb és újabb programmal lep meg. Az MQ-ban mindig történik valami, számos rendezvényt bevonz a fiatalosan lüktető diák és turista csomópontként funkcionáló, csupa levegős tér, ahol a modern épületek barokk aláfestést kaptak és egységes képet alkotnak. Lüktető, pulzáló, vidám, fiatalos része ez az osztrák fővárosnak.

Fotó: saját

Ha tetszett a poszt, csatlakozzon a Bécsi fekete Facebook közösségéhez: itt

Ha kedvet kaptál egy bécsi hétvégéhez, szállodát ide kattintva magyarul foglalhatsz:

Save on your hotel - www.hotelscombined.com

Ha busszal szeretnél utazni a FLIXBUS-t ajánlom. Itt foglalhatsz!