Kutyának lenni jó, pláne Bécsben

11 éve, hogy rendszeresen tartanak szemléket, ahol a kutyatulajdonosok megnézhetik a legújabb trendeket, és képet kapnak arról is, merre, hová vihetik nyaralni, okítani az ebeket. Íme, egy program hétvégére, kisállatvásár Bécsben.

Az osztrákok imádják a négylábúakat. A kis házi kedvencek száma rohamosan megnőtt az utóbbi időben. Ausztriában 750 ezer kutya van bejelentve, lajstromba véve, az utóbbi öt évben 100 ezerrel nőtt a kutyák száma országszerte. Minden 5. osztrák háztartásban él egy eb. Megbecsült helyük van a négylábúaknak a családokban. A gazdik többsége családtagként tekint az ebekre, és nem sajnál tőlük semmit sem. Évente írd és mondd, 570 millió eurót költenek kedvenceikre, 58%-kal többet 2009-hez képest.

Ennek fényében nem csoda, hogy nagy sikere van a Háziállatvásárnak, mely a hétvégén nyílik Bécsben, méghozzá a város egyik legnagyobb csarnokában, a Marx Halléban. Azon a helyen, ahol eredetileg, egészen 1877-ig, marhavásárokat tartottak. Ez a magyarázata annak, hogy az egykori kapu bejáratánál megmaradt szarvasmarhákat ábrázoló szobrok köszöntik a látogatókat.

A jelenlegi csarnok, mely ma már műemlékvédelem alatt áll, volt az első, kovácsoltvasból épült szerkezet Bécsben. A méretre impozáns, 175 m hosszú, 114 m széles és 17 m magas, 20 ezer négyzetméteres teret átépítették, modernizálták. Ma koncerteket, kiállításokat, különböző eseményeket rendeznek benne rendszeresen. Ezúttal az állatszeretők kaptak benne helyet.

Az idei, tizenegyedik vásáron rekordot dönt a kiállítók száma, 250-en rendeltek standot a 11 ezer m2-en. A szervezők idén is rengeteg programmal készülnek, lesz bemutató, melyen kutyák parádéznak, büszkén mutatva, a gazditól mi mindent tanultak, izgalmas kutyashow, workshopok, tanácsadás, hirdetik magukat a kutyaiskolák, és utazási irodák, melyek az ebekkel együtt nyaralást szerveznek.

Tovább felvonultatják a legújabb trendeket, bemutatva milliónyi lehetőséget, mely komfortosabbá teszi a házi kedvencek életét, és elégedettebbé, boldogabbá a gazdáikét. A kiállítók tavaly is kitettek magukért. Sorolni is nehéz, mekkora volt például az ételválaszték. Rém gusztusosan tálalták a kutyaeledeleket, melyekből kóstolni is lehetett. Nekem ez a sütire hajazó, színes és finomnak tűnő kavalkád tetszett a legjobban, de volt ebkaja szárított és konzerv formában.

Aztán táskák, pihe-puha fekhelyek, álomágyak, kocsiba való puhaságok, övek, pórázok, játékok, mindenféle cukiságok, ami nélkül a kutya éppen ellenne, de jó érzés megvenni a gazdiknak, akik imádják kényeztetni kedvenc pajtásaikat.

A cicák és a terráriumba szorult állatok egy másik teremben kapnak helyet, a cicák különböző kategóriákban még versenyre is kelnek.


És ha már a kutyusokról ennyit értekeztünk, meg kell, jegyezzük, hogy Bécs városa az eddigi, 36 eurós büntetést nemrégiben igen jelentős összegre, 90 euróra módosította, mely azt a gazdit sújtja, aki ebe ürülékét az utcán hagyja.

A Háziállat kiállítás és vásár február 24. és 25. között, 10-től 18-ig várja az érdeklődőket, itt pedig további részletek.

Fotó: saját

Ha tetszett a poszt, csatlakozzon a Bécsi fekete Facebook közösségéhez: itt