Kvíz – orgonák és templomok

Sok orgonakoncertet javaslunk a posztokban, tudod-e, melyik hol van. Kvíz haladóknak.

A programajánlókban számtalan, zenés misék keretében felcsendülő orgonakoncertet javasoltunk, ám azokat a hangszereket, melyeken felcsendül a zene, még nem mutattuk be. Az orgonák felismerése nehéz lenne, ezért adok hozzá segítséget, méghozzá a templomról készült képet.

1. Bécsben ez a legnagyobb barokk orgona. Az értékes és igen ritka műemlékhangszer 1714-ből való.

A. Michaelerkirche      B. Peterskirche      C. Stephansdom

2. Maradjunk a barokknál, egy különlegesen szép orgonaszekrény fogad Bécs egyik kéttornyú templomában, mely az ellenreformáció győzelmi emléke.

A. Peterskirche      B. Jesuitenkirche      C.Karlskirche

3. Ez a város egyik legszebb gótikus temploma. Nevét onnan kapta, hogy hosszú lépcső vezet le róla, hisz egykor itt folyt a Duna egyik mellékága. A csodás és méretre is igen impozáns orgona 1911-ben került oda.  

A. Stephansdom      B. Ruprechtskirche      C.Maria am Gestade

4. Bécs egyik legérdekesebb egyházi építménye a „Havas Miasszonyunkhoz” címzett templom. Igen magas, sátorformát öltött tetőzete egy hatszögletű tornyot, az északi szentélyt és egy háromemeletes bérházat fog közre. Az olaszok nemzeti templomaként van nevesítve.

A. Maria am Gestade      B. Minorita templom      C. Michaelerkirche

5. Ebben a templomban mondott egymásnak igent Sisi és Ferenc József, és nem mellesleg 54 Habsburg szíve talált örök nyugalomra benne.

A. Karlskirche      B. Augustinerkirche      C. Jesuitenkirche

Fotó: saját

(Megoldások: 1-A, 2-B, 3-C, 4-B, 5-B)

Ha tetszett a poszt, csatlakozzon a Bécsi fekete Facebook közösségéhez: itt