Kvíz – Parkok, kertek Bécsben

Eddig is tudtuk, hogy Bécs zöld város, hogy területének több mint felét parkok, kertek képezték, ám idén mindezt világgá is kürtölték: a kanadai-amerikai Consulting-Agentur Resonance által összeállított ranglistán Bécs lett 2020-ban a világ legzöldebb városa. Mögötte áll München, Berlin és Madrid a sorban. A Habsburgok természetszeretete az egész várost „megfertőzte”. Vajon az alábbi idilli helyszíneket felismered-e?

1.A park egyik legromantikusabb része a 23 méter magasba szökő Paulinewarte kilátó. Víztározóként is használták, de mindig is élvezték gyönyörű panorámáját. Látogatni sajnos ritkán lehet, havonta csak egy hétvégén nyitják meg.

A. Türkenschanzpark      B. Schönbrunn, kastélypark      C. Stadtpark

2. A park egyik, Heumarkt (Szénapiac) oldalán lévő bejárata, a domborművek és az oszlopok, a szecesszió nagymesterének, Otto Wagnernek az alkotásai. A pillér tetején hagyta nevének kezdőbetűit, az OW-t. Remek felütés egy kellemes sétához.

  A. Stadtpark      B. Volksgarten      C. Botanikus kert

3. A nyugalom szigete, ide nem ér el a város lüktetése. Padok hívogatnak, csalogatnak egyre beljebb, hogy aki elfáradt, itt egy kicsit megpihenjen, ebbe a már-már idilli képbe belefeledkezzen, hogy beszippantsa a 400 fajta és több ezer tő rózsa átható illatát, kicsit bódítva önmagát.

   A. Burggarten      B. Volksgarten      C. Duna-park

4Szobrok, emlékművek, kortárs alkotások, cirkuszi elefántok színesítik a tájat. Egy két méter magas fekete alak messziről kitűnik és megállj mutat. A mű Frédérik Chopin lengyel zeneszerző születésének 200. évfordulójára készült, Bécsben töltött napjai emlékére, a Lengyel Köztársaság adománya Bécsnek, a császárváros egyik legrégebbi kertjében.

A. Augarten      B. Belvedere      C. Schweizergarten

5. A  park mérete egészen rendkívüli, a 800 ezer négyzetméteres terület a Bécsi Nemzetközi Kertészeti Kiállítás résztvevőit is ámulatba ejtette. Erre az alkalomra építették ugyanis ide, 1964-ben, az egykori szeméttelep helyére.

A. Botanikus kert      B. Duna-park      C. Oberlaa

(Megfejtés: 1-A, 2-A, 3-B, 4-C, 5-B)

Fotó: saját

Ha tetszett a poszt, csatlakozzon a Bécsi fekete Facebook közösségéhez: itt