KVÍZ- templomok

Egy szelet történelem, művészet, vallás és építészeti stílusok sokasága. Bécsben nehéz mellényúlni, ha templomokat akarunk bemutatni. Lenyűgöző remekművek, lássuk, mennyire ismered a szakrális építészetet.

1.A bécsi barokk egyik remeke a Peterskirche, a Szent Péter templom. Elődje állítólag már a 800-as években itt állt, ám egy tűzvész a földdel tette egyenlővé. Mai kinézetét 1722-ben kapta. Nemcsak kívülről impozáns, de belülről is csodás. Kerülni sem kell nagyot érte, ott fekszik a város szívében, a Grabentől pár méterre.

HAYD    img_8834    img_9365_1

 A.                                                       B.                                                        C.

2. A neogótikus Fogadalmi templom (Votivkirche) akár a történelemkönyvből is ismert lehet, hisz 1853 februárjában ezen a helyen követett el merényletet Libényi János a császár, Ferenc József ellen, kinek öccse a szerencsés kimenetelű esemény emlékére e templomot emeltette. A hatalmas, neogótikus épület Bécs egyik legfiatalabb szakrális emléke.

piiiiiiiii    53849944    JEZSU

  A.                                                      B.                                                     C.

3. A Szent Mihály templomot állítólag titkos folyosó köti össze a Hofburggal. A szóbeszéd alapját az adja, hogy a templomot hosszú időn át a Habsburg család használta. Múltja több mint 700 évre nyúlik vissza, itt áll már a 13. század óta. Mai, neoklasszikus formáját a 18. században nyerte el. A templom alatti kripta több mint 4000 mumifikálódott tetemet rejt magában.

IMG_4732    IMG_3181    HAYD

  A.                                                     B.                                                     C.

4. A Karlskirche, a Károly templom európai viszonylatban is a barokk kiemelkedő műremeke. Nevét a Habsburg császárok patrónusa, Szent Borromäus Károly után kapta. Hatalmas kupoláját messziről kiszúrja a szem, fenséges testével az egész teret uralja. Az érdem a kor sztárépítészéé, Johann Bernhard Fischer von Erlaché.

img_4875    IMG_8742    img_9365_1

  A.                                                      B.                                                     C.

5. A Szent Rupert templom (Ruprechtskirche) Bécs legrégebbi temploma. Nem messze a Schwedenplatztól egy magaslaton áll a román stílusú, vadszőlővel befuttatott épület. Úgy mondják, 740 körül épülhetett, épp ott, ahol valaha egy római őrtorony magaslott. A Szent Rupert nevet Rupertusról, Salzburg érsekéről kapta, akire a sóbányászok és a sószállító hajósok védőszentjükként tekintettek.

img_0045    IMG_3178    IMG_6299

  A.                                                     B.                                                     C.

(Megoldás: 1-C, 2-B, 3-B, 4-A, 5-A)

Fotó: saját

Ha tetszett a poszt, csatlakozzon a Bécsi fekete Facebook közösségéhez: itt