Lakótelepi élet Bécsben

Úszómedence a tetőn, szauna, játszószoba, közösségi tér, mosókonyha, veteményeskert, kerékpártároló és akad vendégeknek apartman is. Bécsben, egy lakótelepen. 

Egy tavaly végzett kutatás szerint a bécsiek 97 százaléka szívesen vagy nagyon szívesen él a városában. Nem is csoda, ha a fentebb említett kényelemmel, luxussal felszereltek a lakóépületek. Itt minden arról szól, hogy az ember jól érezze magát az otthonában, hogy szívesen térjen haza és találjon elfoglaltságot a szabadidejében. No és ha lehet, ne éljen elszigetelten, magányosan. A közösségformáló terek, az ismerkedésre, közös tevékenységre módot adó elfoglaltságok már a ’70-es évek óta kiemelt szerepet játszanak a lakótelepek, lakóparkok tervezésénél, építésénél.

DSC03258.JPG

Idilli kép 

Ennek nyilván több oka is van, de mindenekfelett a nagyvárosok rákfenéje, az elszigetelődés, az elmagányosodás játszik benne döntő szerepet. Ausztriában, különösen Bécsben egyre több a magányos ember. A lakosság elöregedő félben, a fiatalok között pedig igen magas a szinglik, az egyedülállóak aránya. 

Ezen olykor egészen pofonegyszerű ötletekkel próbálnak meg segíteni. Nem is hinnénk, hogy egy egyébként kihasználatlan területen minimális költségből kialakított kertecske mennyire kellemessé, otthonossá varázsolja közvetlen környezetünket. Arról nem is beszélve, hogy a közös dugványozás jó alkalom az ismerkedésre. A képen látható kis veteményes két házhoz tartozik, egy tégelyen ketten osztoznak. Persze nem elég, annyi a jelentkező, de mégis valami. A lakók évente váltják egymást, hogy mindenki hozzájusson egy kis házilag termesztett konyhakerti növényhez. Szeretnek itt időzni, ismerkedni, cseverészni, közösen locsolgatni, egymásnak büszkén mutogatni a megtermelt javakat.

DSC03246.JPG

Napraforgó, répa, petrezselyem színesíti a teret

Magában az épületekben is minden a lakókról szól. Mindegyikben van zárható kerékpártároló, pince, mosókonyha, ipari mosó- és szárítógéppel, mely kivált a kisebb lakások tulajdonosainak, bérlőinek no és a gyerekes családoknak könnyíti meg és teszi olcsóbbá az életét. Mindegyik kötelező elem, de nem ritka a gyermekek részére kialakított játszószoba sem. Minden anyuka álma a babazsúroknak is helyt ad.

DSC03271.JPG

Buli hely, kicsiknek, nagyoknak

DSC03267.JPG

Nemcsak az új, de a régi bérházak zömében is van mosókonyha, szárító, vagy arra alkalmas helyiség

A tetőtérben kialakított közösen használható terasz és a medence sem kuriózum.  Bár ezek üzemeltetése valamelyest megemeli a közös költséget, közösségformáló-, építő ereje lényegesen nagyobb súllyal esik a latba. Legalábbis azok, akik ilyen házban élnek, ezt hangsúlyozzák.  

40e1ea8ef394e0b159d7f218ef86880a.jpg

 Valahogy így fest magasban a csobbanás (kép az internetről)

Kényelmesebbé és otthonosabbá teszi az életet az is, hogy gyalogtávra megtalálható minden, üzletek, orvosi rendelő, iskola, óvoda, éttermek, kocsmák. A kiváló infrastruktúra hozadéka, hogy az itt élők szabadidejük jóval nagyobb részét töltik közvetlen környezetükben, így több idejük marad a pihenésre.

Az egyébként visszahúzódó osztrákok, akik nem szívesen fogadnak vendégeket otthonaikban, és főként kávéházakban, éttermekben élik társasági életüket, szívesen költöznek olyan házba, amelyben közös helyiségek találhatóak. Az egyik bérház földszintjén például kialakítottak egy étkezővel egybekötött konyhát, ahol bárki főzhet és vendégeket is fogadhat. De vannak itt kisebb apartmanok is, arra az esetre, ha a egy jól sikerült buli után a vendégek szívesen maradnának éjszakára. Csekély ellenszolgáltatás fejében természetesen. Az építtető új ötlete osztatlan sikert aratott.

DSC03247.JPG

Egész nagy baráti társaság is elfér itt

Nem ritka az sem, hogy a szomszédság szórakoztatásáról központilag gondoskodnak. Több helyen működik ifjúsági klub, vagy a képen látható „Szomszédság központ”, ahol különféle programokat, többnyire ingyeneseket szerveznek a környék lakóinak. A programkínálat bőséges, közös sportolás, kártyázás, kulturális séta nőknek – egy önkéntes és igen lelkes nyugdíjas pedagógus Bécs különböző kerületeiről mesél egy közös séta, kávézás keretében, ingyenes tanácsadás, segítségnyújtás, korrepetálás, gyermekprogramok, bolhapiac, agytréning, nyelvoktatás, közös főzés és sorolhatnám.

DSC03225.JPG

A szomszédok találkahelye 

Ez a sokféle tevékenység arra is jó, hogy minél hamarabb és jobban megismerkedjenek a szomszédok és belakják a környéküket. Hogy ne kelljen 10-20 évnek eltelnie, mire valakire egyáltalán ráköszönnek. Hogy lehetőség szerint tompítsák a nagyvárosokban élőkre oly jellemző magányosságot. Hogy az ismerkedés ne kerüljön pénzbe. 

DSC03253.JPG

 Igyekeznek minél több zöld területet meghagyni

Ahogy itt mindent egy kulcs nyit: bejárati ajtót, postaládát, szemetest, mosókonyhát, pincét, lakást, úgy a lakótelepek élete is egy cél körül forog, hogy az ember itt jól és otthon érezze magát. 

DSC03232.JPG

Játékos építészeti megoldás, ide sötétben is könnyű hazatalálni 

A felvételek Bécs II. kerületében készültek.

Fotó: saját

Ha tetszett a poszt, csatlakozzon a Bécsi fekete Facebook közösségéhez: itt