A mayerlingi vadászkastély véres titka

1889. január 30. Pisztoly dördül Mayerlingben. Felveri a csendet. Nem is egyszer. Ma kolostor áll e beszédes helyen. Hallgató rendi apácák őrzik az egykori vadászkastély tragikus múltját. 

Mayerling. A történelem legrejtélyesebb halálesete. Számtalan titok, legenda kering körülötte. Kételyek, összeesküvés-elméletek, de a tényeken nem változtat egyik verzió sem: egy anya elvesztette a fiát, egy apa összeroppant a hír hallatán, egy birodalom trónörökös nélkül maradt, két ártatlan, fiatal lélek meghalt.

689-1024x747

Mindenféle tündérmesék kaptak szárnyra, hogy a fiatal Vetsera Mária szerelmét azért követte a halálba, mert a földön nem lehetett a neje, hogy Rudolfot a depressziója hajtotta az őrületbe, hogy tönkre ment a házassága, hogy apja reformgondolatait, radikális elképzeléseit nem kultiválta, hogy szabadkőműves lázadását az egyház ellenezte, hogy adósságba hajszolta magát és hitelezői sanyargatták, és még biztos hosszasan sorolhatnánk. De talán e sok közül egy ok is elég lett volna ahhoz, hogy Rudolf önnön kezével vessen véget életének, hogy kiutat a halálban keressen. Mivel sosem derült ki a teljes igazság, e rejtélyes haláleset ma is izgatja az emberek fantáziáját.

640px-Crown_Prince_Rudolf_1889

Pedig, istenem, micsoda ünnepséget rendeztek, amikor Ferenc József és Sisi fia, a trónörökös, az alsó-ausztriai Mödling mellett található laxenburgi kastélyban megszületett. A gyermeket Rudolfnak keresztelték el, a Habsburg-ház alapítójának emlékére, talán tőle is nagy tettet remélve. Ünnepelt az egész ország, a birodalom apraja-nagyja a csecsemő trónörököst áldotta. 1858. augusztus 21-et írtak, amikor Josef Strauss a nagy esemény tiszteletére, a Kronprinzenmarsch Op.59-et Rudolfnak ajánlva papírra vetette.

IMG_8783

A felhőtlen boldogság azonban nem tartott sokáig. Ahogy a fiúcska cseperedett egyre sanyarúbb sorsa lett. A szülőket az udvar szinte alig engedte gyermekük közelébe, nevelőnők hada és a katonaság szigorúan nevelte, ami az érzékeny kisfiút pszichésen roppant megviselte. Boldogtalan évek voltak ezek, melyek lelkébe mélyen bevésődtek. (Fotó:wikipedia)

500000000

A felettébb eszes, intelligens, több nyelven beszélő, és igen művelt Rudolf radikális nézeteket vallott, reformokra vágyott, de cselekedni nem tudott, mivel apja fia elképzeléseit mereven ellenezte, a birodalom ügyes-bajos dolgait és irányítását nem osztotta meg vele. Apjához a közös vadászatok kötötték, de anyjához sem volt sok köze, hacsak nem a magyarok szeretete.

9d6e9907de (1)

Stefániát, a belga királyi család legidősebb lányát 1881-ban vette nőül, az Augustinerkirchében volt az esküvőjük. Sisinek nem tetszett a menye, ha lehetett, kerülte. A fiatalok egy ideig az udvartól távol, Prágában éltek, és bár Stefánia leánygyermeknek adott életet, a házasságukon ez nem segített. Rudolf nejét szifilisszel fertőzte meg, így több gyermekük nem is születhetett, kapcsolatuk pedig végérvényesen tönkrement.

IMG_4720

Rudolf melankóliába esett. Inni és drogozni kezdett, kicsapongó életmódjáról lett hírhedt. Hogy Mizzi Casparral viszonyt folytat, az nyílt titok volt az udvarban. Arról viszont kevesen tudtak, hogy egy fiatal baronesznek, Marie-Alexandrine Vetserának is csapja a szelet. Mizzi tudta, hogy a trónörökös készül a halálra, hisz többször kérte, ne hagyja e hosszú úton magára, menjenek ketten együtt a túlvilágra. Mizzi azonban nem vágyott halhatatlanságra. A fiatal leányka, Vetsera Mária lett e tragikus tettben a társa. Amikor elérkezett 1889. január 30-a, az a bizonyos végzetes éjszaka, kettesben indultak a mayerlingi kastélyba.

Stift Heiligenkreuz

Az udvar fejvesztve igyekezett eltusolni a skandalumot. Mindent bevetettek, amit csak lehetett, a tanúktól hallgatási fogadalmat követeltek, Vetsera Mária holttestét az éj leple alatt névtelen sírba temették, a papírokat, az iratokat és minden árulkodó jelet amilyen gyorsan csak lehetett, megsemmisítettek.

2006.12.27._-_Karmel_Mayerling_-_002

Bár Rudolf önkezével vetett életének véget, ezt pillanatnyi elmezavarának tudták be, így kerülhetett sor a tisztes temetésre. A trónörökös őseihez került, hagyományos Habsburg szertartás szerint helyezték örök nyugalomra, a kapucinusok templomába, a Habsburg-panteonba.

IMG_7687

A hálószobát, ahol Rudolf és szeretője lelte halálát, Ferenc József átépítette, kápolnát húzatott a helyére, a kastélyt pedig a karmeliták gondjaira bízta. Arra kérte a rendet, hogy Rudolf lelki üdvéért esedezzenek. 1889 óta az apácák fáradhatatlanul teszik dolgukat, megadva magukat a császári végakaratnak. Napi 7 órán át ájtatoskodnak, imájukba Rudolf mellett Vetsera Máriát és a rászorulókat is belefoglalva.

3d20359dd5

681-1024x768

Az embereket mai napig izgatja Mayerling titka, sötét, véres múltja. Vonzza őket a különös szerelmi törtnet, a sok tisztázatlan részlet. Évente 40 ezren látogatnak el ide, választ keresve a rejtélyre.

Nyitvatartás itt.

Megközelítés: a Bécstől 18, Badentől 12 kilométerre található Mayerling a 21-es „Wienerwald-Autobahn” autóúton közelíthető meg.

50

Fotó:©https://www.stift-heiligenkreuz.org/gallery/karmel-mayerling/

Ha tetszett a poszt, csatlakozzon a Bécsi fekete Facebook közösségéhez: itt