Még ilyet, a Duna-szigeten birkák nyírják májustól a füvet

No de, hogy kerül Kukorica Jancsi nyája a bécsi Duna-sziget füves talajára, annak jártunk utána.

Májusra várják a nyájat, mely legelészi majd a füvet a nagy kedvenc szabadidős szigeten. Az ötlet nem ördögtől való, inkább trendi és öko. Praktikus, gazdaságos, ráadásul felettébb környezetbarát, arról nem is beszélve, hogy attrakciónak, gyerekcsalogatónak sem utolsó megoldás.

Az ideát egy európai uniós környezetvédelmi projekt, a LIFE DICCA adta, melynek a széndioxid-kibocsátás, a fenntartási költségek csökkentése, valamint a különböző állatfajok védelme a célja. A fenntartható fűnyírási koncepció kialakítása és meghonosítása mindennek a hozadéka. A juhnyáj telepítése a Bécsi Városháza Duna-szigetért is felelős MA 45-ügyosztályának a dolga.

Májustól a fűnyírógépeket felváltja egy birkanyáj, mely a szigeten lelegelve a pázsitot, kedvére kóricál. Első körben 50 birka érkezik az osztrák fővárosba, hogy a kedvelt Duna-sziget füves részét karbantartsa. Az egyébként 21 km hosszú sziget északi részén láthatjuk majd őket. Az őshonos osztrák fajta, a Krainer Steinschaf robosztus alkatú birkák, viszonylag igénytelenek, jól tolerálják a stresszt, kedvelik a kiszáradt füvet és a hőséggel is hamar egyenesbe jönnek.

Amúgy nem új ötlet ez, élnek más állatok is szabadon Bécsben, mégpedig a Rautenwegen. A „munkára fogott” osztrák hegyi kecskék a ’90-es évek óta legelészik a hulladéklerakó zöld gyepét. (Fotó: ©Youtube)

Már csak az a kérdés, hogy lesz-e Kukorica Jancsinak osztrák párja, aki majd állja, ha „tüzesen süt le rá a nyári nap sugára’.

Ha valaki látja őket, kérem, ne legyen rest, egy fotóval lepjen minket meg! (lepje meg az olvasóközösséget)

Fotó: © arche-austria.at) és saját

Ha tetszett a poszt, csatlakozzon a Bécsi fekete Facebook közösségéhez: itt