Megrendezik a karácsonyi vásárokat Bécsben – a koronavírus árnyékában

Hiába a Covid, nem marad el idén sem milliók kedvence, aminek a helyiek örülhetnek a legjobban, hisz ezúttal aligha várható tömeg a 18 helyszínen.

A karácsonyi vásárok szigorú egészségügyi előírások betartása mellett kerülnek megrendezésre, idén 18 városszerte, három vásárral kevesebb, mint 2019-ben. Csökken a standok száma is, összesen 852-t állítanak fel, 178-al kevesebbet, hogy több helye legyen a vendégseregnek. A maszk viselése kötelező lesz, korlátozzák a látogatók számát és a nagyobb vásárokon meghatározzák a haladás irányát., a dolgozókat plexivel választják el, és felügyelik a távolságtartást. Ez az általános rend, melynek betartása mindenkire nézve kötelező lesz. A Városháza előtti vásárra már kidolgozták a részleteket.

Korlátozzák a látogatók számát. A Rathaus, a Városháza előtt lévő vásárra három helyen lehet majd belépni: a Ring, a Lichtenfelsgasse és a Felderstraße felől, ahol lámpák jelzik, mikor szabad és mikor tilos a bemenet, attól függően, mennyien vannak már odabent. A látogatók számát videókamerán keresztül követik majd, a lámpa zölden kell villogjon, hogy a vendég a belépésre engedélyt kapjon! Ha megtelt a placc, a lámpa zöldről pirosra vált, és akkor a vendég vár.

Szigorú előírások szabályozzák a rendet, mindenkinek kötelező a maszkviselet, a standok előtt pedig egyirányú lesz a haladás. Idén 150 helyett 115 stand felállítását engedélyezték, de meglehet, még ennél is kevesebb lesz, hisz a bizonytalanság miatt többen visszaléptek. Azt ígérik, hogy a távolságtartásra aszfaltra rajzolt angyalszárnyak emlékeztetnek majd, és külön zónákat jelölnek ki, ahol enni és inni lehet.

A csoportosulás elkerülése miatt a már megszokott keretrendezvényeket, koncerteket, programokat gyermekeknek ezúttal nélkülöznünk kell. A Rathaus előtti vásár a tervek szerint november 13-án nyit és december 26-ig várja látogatóit.

Schönbrunnál a Rathaushoz hasonlóan beléptetőrendszert alkalmaznak majd, a vásárra meghatározott számú látogatót engednek csak be, hogy ne legyen tömeg odabent. A szokásos 80 helyett idén 70 standot állítanak fel, és az egyirányú haladást itt is várhatóan bevezetik.

Bécsben összesen 18 helyen állítanak standokat és várják az ünnepre készülő látogatókat, többi között az alábbi helyeken rendeznek karácsonyi vásárokat: Am Hof, Karlsplatz, Schloss Schönbrunn, Altes AKH, Maria-Theresien-Platz, Schloss Belvedere, Stephansdom, Spittelberg, Freyung, Prater, Michaelerplatz. Majd jövünk később a részletekkel.

Fotó: saját

Ha tetszett a poszt, csatlakozzon a Bécsi fekete Facebook közösségéhez: itt