Mennyei ízek Bécsből – avokádós csokimousse  

Tudod már, hétvégén magad, vagy a családod milyen desszerttel leped meg? Ne tört a fejed, olvasd el a posztot és nézd meg, Gábor, a sztárséf, milyen receptet ajánl a bécsiefekete követőinek.

Nos, a séf, akit szólíthatunk Molnár Gáborként, már a fél világot bejárta, ellesett mindent, amit csak lehetett, ráadásul a legmenőbb helyeken, Münchentől Párizson át, még Svájcban is mélyítette tudását, és azt el ne hallgassuk, hogy hazánkat képviselte egykor Lyonban a Bocuse d`Oron, most sorsa Bécsbe vetette, a mi örömünkre. Íme, egy különlegesen rafinált, pikáns recept tőle.

Avokádós csokimousse a la Gábor

Jelzem előre, nem szokványos és átlagos, inkább rafinált és különleges a recept, amit a sztárséf most megoszt veled. Hozzáteszem, jómagam kóstoltam, és felettébb pikánsnak találtam. Nyelvemen az íze, légy te is a híve. Íme, az avokádós csokimousse, rizscsipsszel nyakon öntve és az ízek harmóniáját hangsúlyozva, némi sós szezámmaggal meghintve.

Hozzávalók 4 személyre:

2db érett avokadó, 100 ml kókusztej, 2 evőkanál porcukor, 1 evőkanál méz, 200g jó minőségű étcsokoládé, 50g vaj, 3 db tojás fehérje, csipet só, 1 lime

Elkészítése, lépésről lépésre:

Az avokadókat félbevágjuk, a közepén található hatalmas magot eltávolítjuk. Evőkanál segítségével kikaparjuk a krémes állagú, húsos részt, és egy tálba halmozzuk. Hozzáadjuk a kókusztejet, a mézet, a csipet sót, az egy evőkanál porcukrot, majd a lime héját belereszeljük, és levének felét belevegyítjük. Miután ezzel megvagyunk, az összes adalékot botmixerrel krémesre habosítjuk.

A tálat félretesszük, a tűzhelyhez közelítünk, és az étcsokoládét a vajjal együtt vízgőz fölött felhevítjük, miközben lapátka segítségével csomómentesre keverjük. Ha ezzel megvagyunk, a simára kevert folyékony csokoládéhoz az avokádópürét hozzáadjuk, majd a lapátkával óvatosan összekavarjuk.

A tojásfehérjéket egy csipet sóval félig felverjük, majd hozzáadunk egy evőkanál porcukrot, mellyel kemény habbá verjük. A kemény tojáshabot két részletben a csokis-avokádós masszához adagoljuk, ügyelve arra, hogy a hab ne törjön meg, és egy kiváló, levegős „mousse” állagot kapjunk. Fogyasztásig hűtőben tároljuk!

Kellemes, gyümölcsös, friss ízű csokimousse-t kapunk, mely kiválóan kombinálható karamellizált ananásszal, borsmentával, vagy pirított szezámaggal is.

Jó étvágyat!

Fotó: Molnár Gábor

Ha tetszett a poszt, csatlakozzon a Bécsi fekete Facebook közösségéhez: itt